Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase: „Referendumurile poartă amprenta înțelepciunii fiecărui președinte. Unii propun teme importante pentru țară, alții pentru viitorul lor politic”

Adrian Năstase: „Referendumurile poartă amprenta înțelepciunii fiecărui președinte. Unii propun teme importante pentru țară, alții pentru viitorul lor politic”

Adrian Năstase a criticat dur referendumul lansat de Klaus Iohannis în privința legii grațierii, într-o nouă postare pe blog.

Fostul premier scrie că referendumurile poartă amprenta înțelepciunii fiecărui președinte, arătând că ”unii vor supune referendumului popular teme importante pentru țară, alții vor supune referendumului teme importante pentru viitorul lor politic, încercând să marcheze un anumit „teritoriu” tematic pentru, spre exemplu, o poziționare în perspectiva unui nou mandat”.

”Constitutia se bazează pe o prezumtie de bună credintă in interpretarea si aplicarea dispozitiilor sale. Articolul 90, spre exemplu, permite presedintelui să poată cere poporului să-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national. Sigur, Constitutia nu putea face o listă cu ceea ce inseamnă ” probleme de interes national”, lăsând presedintelui să decidă asupra incadrării anumitor teme in acest cadru. Din acest motiv, astfel de referendumuri vor purta amprenta intelepciunii fiecărui presedinte. Unii vor supune referendumului popular teme importante pentru tară, altii vor supune referendumului teme importante pentru viitorul lor politic, incercând să marcheze un anumit „teritoriu” tematic pentru, spre exemplu, o pozitionare in perspectiva unui nou mandat.

Tema coruptiei, respectiv a luptei anti-coruptie, a fost extrem de suculentă, politic, in ultimii 15 ani. Alimentată si din exterior, ea a permis „fezandarea” politicienilor si a oamenilor de afaceri români, in timp ce – ce să vezi? -, lupta asta a dus la ocuparea  spatiului economic national, aproape complet, de către capitalul străin.  Tratamentul indicat de MCV-uri a reusit, din pacate, pacientul e in sala de renimare, fără prea mari sanse de supravietuire.

Sigur, „coruptia” poate avea diferite semnificatii, lupta impotriva ei căpătând diverse forme.

Primul Plan national de prevenire a coruptiei a fost adoptat de guvernul pe care l-am condus in 2001. Au urmat Măsuri de accelerare a aplicării  acestui Plan, in 2002. In anul următor, a fost adoptată Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Tot in 2003, a vut loc revizuirea Constitutiei, fiind eliminată, spre exemplu, imunitatea parlamentarilor pentru fapte penale. 

In anii următori, au fost adoptate Planuri nationale anti-coruptie de către toate guvernele care au urmat. Pentru perioada 2005-2007, pentru perioada 2008-2010, 2010-2012, 2012-2015.

Ultimul Plan national anticoruptie a fost adotat, prin HG nr 583/2016, in august anul trecut, de către guvernul Ciolos si vizează perioada 2016-2020. Si nimeni nu a cerut anularea acestui act normativ. Ceea ce arată că nimeni nu este, de principiu, impotriva luptei anti-coruptie.

Si atunci care ar fi rostul referendumului lansat de presedintele Iohannis?”, scrie Adrian Năstase, pe blog.

Subiecte în articol: Adrian Nastase Constitutie Klaus Iohannis
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept