Antena 3 CNN Life Timp liber Film Andor: Cum au inspirat anii de „gangster” ai tânărului Iosif Stalin seria Star Wars. Și un jaf pus la cale de „Soso” apare în serial

Andor: Cum au inspirat anii de „gangster” ai tânărului Iosif Stalin seria Star Wars. Și un jaf pus la cale de „Soso” apare în serial

Mia Lungu
10 minute de citit Publicat la 22:51 19 Apr 2025 Modificat la 22:56 19 Apr 2025
Andor: Cum au inspirat anii de „gangster” ai tânărului Iosif Stalin seria Star Wars. Și un jaf pus la cale de „Soso” apare în serial Diego Luna la evenimentul UK Sneak Peek al „Andor Sezonul 2”, pe 10 aprilie 2025, în Londra. Sursa foto: Tim P. Whitby/ Getty Images/ The Walt Disney Company Limited

Poate că acțiunea se petrece cu mult timp în urmă, într-o galaxie foarte, foarte îndepărtată, dar seria Star Wars (n.r. Războiul Stelelor) a lui Tony Gilroy preia o intrigă cheie dintr-un jaf real pus la cale de Stalin într-un oraș imperial rusesc. Iar Andor are la fel de mult de-a face cu lumea noastră ca și cu cea a lui Stalin. Are toate ingredientele jafului perfect.

Planul are loc departe de sediul imperial al puterii, la marginea sălbatică a unui imperiu aproape prea vast pentru a putea fi înțeles. Alimentați de zelul revoluționar, complotiștii sunt o adunătură de bărbați și femei care include hoți, criminali și trădători. Premiul lor? O comoară de bani care poate finanța misiuni din ce în ce mai ambițioase împotriva odioasei elite conducătoare.

Dacă ați urmărit primul sezon al serialului Andor, derivat din Războiul Stelelor, veți recunoaște acest complot ca fiind unul dintre punctele culminante. Pe parcursul a trei episoade, anti-eroul Cassian Andor (Diego Luna) și banda sa de complici se ascund în trecătorile montane de pe planeta Aldhani, punând la punct un jaf îndrăzneț asupra unei garnizoane imperiale care stochează salariile unui întreg sector. 

Jaful din orașul imperial rusesc care apare în Andor

La 26 iunie 1907, evenimentul a avut loc în Piața Erevan din Tiflis, pe atunci oraș imperial rusesc, în prezent capitala Georgiei, Tblisi. Un transport de numerar pentru sucursala băncii ruse de stat din oraș, în valoare de aproximativ 300.000 de ruble (1 milion de dolari la acea vreme), a fost furat de o bandă de tâlhari legată de mișcarea revoluționară bolșevică. Folosind bombe și arme de foc, banda a lăsat în urma lor o scenă de devastare totală; aproximativ 40 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite. Vestea acestui atac la lumina zilei a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Jaful a fost pus la cale de un carismatic fiu de cizmar, devenit revoluționar, pe nume Ioseb Besarionis dze Jughashvili. Era un orator talentat, un fost elev de seminar, un poet romantic despre care se spunea că a lăsat în urma sa un șir de inimi frânte. Era adesea cunoscut sub numele de „Soso” (pe care îl folosise când scria poezii pentru publicațiile locale), deși în anii următori avea să devină mult mai cunoscut - și temut - sub numele de Iosif Stalin.

Da, haiducul cu probleme iubit de fanii Star Wars de pretutindeni se bazează parțial pe unul dintre cei mai notorii criminali în masă din istorie, după cum a recunoscut creatorul serialului, Tony Gilroy. „Dacă te uiți la o poză a tânărului Stalin, nu este fermecător?”, a declarat Gilroy într-un interviu pentru Rolling Stone în 2022. „El arată ca Diego!”

„M-am gândit că viața secretă a cuiva aflat în această situație are ceva interesant”

Stalin a transformat Rusia, în doar trei decenii, dintr-un declin imperial devastat de războaie într-o superputere înarmată nuclear, dar a prezidat și un regim de teroare autoritară care a înfometat, executat sau întemnițat milioane de cetățeni ai săi. Au fost scrise nenumărate cărți despre anii săi cruzi la putere, dar foarte puține despre anii de început.

Scriitorul Simon Sebag Montefiore a observat o lacună și a început să răsfoiască arhivele din țările post-sovietice pentru a încerca să separe adevărul de mit și să spună povestea puțin cunoscută a începuturilor vieții lui Stalin.

Un gangster și un ucigaș: „A fost o poveste fascinantă, în parte pentru că nimeni nu știa despre ea”

În 2007 - la un secol de la infamul jaf din Tiflis - a fost publicat volumul Tânărul Stalin. Acesta a aprofundat viața timpurie a liderului dictatorial al Uniunii Sovietice. „Ar trebui ca viața unui căpcăun cu inimă neagră, a unui criminal în masă care a fost cel mai rău dintre monștrii secolului al XX-lea, să fie atât de amuzantă?”, se întreba o recenzie din The Observer la acea vreme.

Una dintre persoanele care l-au citit pe Young Stalin a fost Gilroy. Scenaristul și producătorul, care a scris scenariul primelor patru filme Bourne și al filmului precursor al lui Andor, Rogue One, plănuia un serial TV care să exploreze călătoria lui Cassian Andor de la hoțul ocazional la figura rebelă. Povestea adevărată a unei mișcări revoluționare la marginea unui imperiu real i-a oferit lui Gilroy materialul său sursă. „Literalmente, sunt bătrânul alb clasic care nu se mai satură de istorie”, a declarat Gilroy în Rolling Stone.

„În ultimii 15 ani, am citit numai non-ficțiune”. El a adăugat că Young Stalin a fost „o carte uimitoare” și că relatarea jafului de la banca din Tiflis a fost „o secvență de film incredibilă”.

S-a gândit vreodată Sebag Montefiore: „Iată decorul perfect pentru un spin-off din Războiul Stelelor”, atunci când își cerceta cartea? „Nu, nu m-am gândit niciodată la asta când mă chinuiam în arhivele din Moscova și Tbilisi”, spune el pentru BBC. "Dar m-am gândit că există ceva destul de elementar în viața lui Stalin, mai ales înainte de 1917. A fost o poveste fascinantă, în parte pentru că nimeni nu știa despre ea."

Jaful de la Tiflis a finanțat mișcarea revoluționarilor timp de ani de zile

Jaful de la Tiflis a făcut înconjurul lumii și a finanțat mișcarea revoluționarilor timp de ani de zile, spune Sebag Montefiore. „Lenin și întregul partid bolșevic au trăit din acești bani până la revoluția din 1917”.

Sebag Montefiore spune că tânărul Stalin și tulburatul Andor au asemănări izbitoare: „Un tânăr venit de nicăieri, cu o ideologie revoluționară și o luptă împotriva unui imperiu uriaș”, spune scriitorul. "M-am gândit că există ceva interesant în viața secretă a cuiva aflat în această situație. Practic, pe asta s-a concentrat Tony Gilroy în Andor".

Stalin nu a fost, desigur, singura figură care a fomentat tulburări în Rusia țaristă, iar Andor completează alte personaje cu atribute ale contemporanilor tânărului georgian. Printre co-conspiratorii lui Andor în jaful de la Aldanhi se numără Karis Nemik (Alex Lawther), un idealist care scrie un manifest de înaltă ținută pentru rezistența emergentă, similar cu polemicile bolșevicului Leon Troțki în timpul declinului opulent al regimului Romanov.

Personajul lui Stellan Skarsgård, Luthen Rael, este un analog al lui Vladimir Lenin, liderul bolșevic care a fost capabil să formeze o mișcare puternică pornind de la prieteni improbabili. Colecționar de artă bogat, manierele precise ale lui Luthen în fața clienților săi bogați ascund o ură fără compromisuri față de imperiu și o dorință neliniștită de a finanța o rezistență în creștere. În hoțul talentat și taciturn al lui Cassian, el vede un instrument util; Lenin a văzut același lucru în Stalin. 

„În 1911, oamenii i-au spus lui Lenin: ”De ce îl folosești pe tipul ăsta? Este un gangster. A omorât oameni. A fost implicat în toate aceste jafuri bancare'", spune Sebag Montefiore. "Iar Lenin răspunde: «Este exact tipul de care avem nevoie». Stalin putea edita o lucrare. Putea să scrie și să citească. Și era, de asemenea, cineva care putea aranja o lovitură împotriva cuiva și un jaf la bancă. Despre asta vorbea Lenin: unii oameni erau băutori de ceai, iar alții erau bătăuși, Stalin le putea face pe amândouă și de aceea Stalin a câștigat în cele din urmă".

Nașterea unui imperiu

Cercetarea rebeliunilor istorice - Gilroy a declarat că a studiat și alte revoluții în timp ce scria Andor - a contribuit, fără îndoială, la crearea senzației ciudat de realiste a serialului. Andor se simte mai aproape de pământ decât orice ne-a arătat până acum universul Star Wars, dacă scuzați nava spațială ocazională care zboară deasupra noastră sau un extraterestru sau doi care stau în barul local.

Există sclipiri de detalii banale rar întâlnite în filmele SF cu buget mare. Oamenii se plâng că în casa mamei lui Andor, Maarva (Fiona Shaw), este întotdeauna prea frig. Intensitatea petulantă a ofițerului de securitate Syril Karn (Kyle Soller) se extinde chiar și la croirea uniformei sale pentru a părea mai inteligent decât contemporanii săi. Biroul Imperial de Securitate care speră să eradicheze rebeliunea emergentă este un cuib de ambiții concurente care pare la fel de real ca orice altă dramă istorică - sau ca politica de birou de zi cu zi.

Există mai puțini Stormtroopers cu blastere decât în filmele Războiul Stelelor și mai mulți ofițeri sadici, îmbrăcați în tranșee, care s-ar fi simțit ca acasă în poliția secretă țaristă, Okhrana, sau în înlocuitorul ei sovietic, Cheka.

„În trecut, filmele Star Wars ne aruncau într-un moment foarte important”

„În trecut, filmele Star Wars ne aruncau într-un moment foarte important”, spune Walter Marsh, un scriitor australian care a lăudat viziunea adultă asupra lumii a lui Andor în The Guardian în 2022. "Există marea bătălie culminantă, sau călătoria eroică a lui Luke Skywalker, și sunt aceste teme mari ale binelui împotriva răului. Dar, după cum vă va spune orice istoric, războaiele, imperiile și revoluțiile nu încep și nu se termină peste noapte, și există întotdeauna o poveste mai mare. Există un fel de coadă lungă. Este nevoie de ani de zile pentru ca acest tip de putregai colonial, aceste sisteme de control, să se instaleze."

Andor arată corupția și drepturile brutale întâlnite la fiecare nivel al regimurilor autocratice: gardienii care beau într-un bordel în timp ce ar trebui să fie de serviciu (și care sunt pregătiți să scuture pe oricine nu le place cum arată); sistemul industrial al închisorilor care necesită adăugiri constante, chiar dacă noii prizonieri nu au făcut nimic rău; sabotarea subtilă a pelerinajelor etnice pe pământuri sacre care sunt destinate dezvoltării imperiale. Și cu autoritarismul în creștere pe tot globul, Andor are la fel de multe de spus despre lumea de astăzi ca și despre cea a lui Stalin.

„Când a apărut serialul, cred că am fost plăcut surprins să văd o poveste în acel univers care era familiară, dar care aborda, de asemenea, această problemă a imperiului care a fost atât de centrală pentru întreaga franciză, dar care nu a fost niciodată abordată într-un mod cu adevărat nuanțat și bazat pe personaje umane”, spune Marsh pentru BBC. "Este foarte bine să ai un Lord Sith mare și rău care să obțină dominația globală, universală. Dar cum se afirmă puterea la nivelul străzii, de la un om la altul?

„Cine sunt oamenii care își găsesc un loc și prosperă în aceste sisteme?”

„Imperiul este această uriașă mașină de măcinat, care nu gândește, dar este și un lucru foarte uman”, continuă Marsh „Cine sunt oamenii care își găsesc un loc și prosperă în aceste sisteme?” El remarcă faptul că, în filmele originale, imperiali erau puțin mai mult decât niște răufăcători de pantomimă: „Tipi britanici în costume care sunt sufocați de Darth Vader la un moment dat, care doar se joacă cu butoanele în fundal”.

Punctul forte al serialului Andor este „arcul de trei episoade care ne-a arătat de ce fel de moarte cu o mie de tăieturi este nevoie pentru a obține acest tip de dominație socială, politică și economică”, spune Marsh. „Inversul acestui lucru este că arată toate modurile în care acest tip de opresiune inspiră respingere și rezistență în tot felul de moduri diferite.”

De la erou la răufăcător?

Noul sezon, care începe marți, 22 aprilie, va dezvolta povestea rebeliunii pe măsură ce se grăbește spre evenimentele văzute în Rogue One: scenele de reacții imperiale brutale la o demonstrație prezentate în trailer evocă represiunea țaristă asupra unui marș din Sankt Petersburg în 1905, care a contribuit lent la revoluția bolșevică.

„Căutătorul de gunoaie care devine un lider revoluționar pasionat este oarecum fascinant”, spune Sebag Montefiore despre tulburatul Cassian Andor. "Este o traiectorie grozavă, pentru că exact asta a făcut Stalin. Și va fi interesant să vedem cât de adânc folosește Gilroy asta - cât de departe merge pentru a crea un personaj cu trăsături atât eroice, cât și ticăloase."

Trilogia originală de filme a lui George Lucas a înrădăcinat rebeliunea în clasica dinamică „băieții buni împotriva băieților răi” din nenumăratele cliffhangers de sâmbătă dimineața, rezistența fiind modelată după opoziția antinazistă din Europa ocupată. Rebelii din Andor trăiesc într-o realitate mult mai compromisă; la fel ca mișcările revoluționare din viața reală, ei sunt mult mai complicați decât cei pe care îi vedem de obicei pe ecran. Luthen, împuternicitul lui Lenin din Andor, ia în considerare acest lucru cu o deliberare înfricoșătoare într-una dintre scenele marcante ale primului sezon: „Sunt condamnat să folosesc uneltele inamicului meu pentru a-l învinge. Îmi ard decența pentru viitorul altcuiva. Îmi ard viața pentru a face un răsărit de soare pe care știu că nu-l voi vedea niciodată”.

După cum observă Sebag Montefiore, revoluționarii înșiși știau în adâncul sufletului că, dacă vor prelua puterea, vor trebui să folosească ei înșiși represiunea ca instrument; vor deveni ceea ce odată disprețuiau. „Lenin însuși a spus: "O revoluție fără pluton de execuție este lipsită de sens"”.

În România, Andor - Sezonul 2 va fi lansat pe 23 aprilie 2025, pe platforma de streaming Disney+.

Citește mai multe din Film
» Citește mai multe din Film
TOP articole