Antena 3 CNN Life Știinţă Momentul în care o stea supergigantă explodează, devenind supernovă, surprins pentru prima dată de astronomi

Momentul în care o stea supergigantă explodează, devenind supernovă, surprins pentru prima dată de astronomi

Astronomii au fotografiat pentru prima dată ultimele momente din viața unei stele supergigante roșii. Aceasta a explodat și s-a transformat în supernovă.

de Cerasela Stafie    |   

Descoperirea, care a avut loc în vara lui 2020, înainte ca steaua supergigantă să explodeze în acea toamnă, a fost detaliată într-un studiu publicat în The Astrophysical Journal.

Evenimentul a fost surprins cu 130 de zile înainte de explozie, folosind două telescoape, în Hawaii. Acest lucru a permis unei echipe de cercetători să-l cerceteze.

”Acesta este o descoperire a ceea ce fac stelele masive cu câteva momente înainte de a muri”, a spus dr. Wynn Jacobson-Galán, autorul principal al studiului, potrivit SkyNews.

”Detecția directă a activității pre-supernova a unei stele supergigante roșii nu a fost niciodată observată până acum. Pentru prima dată, am privit o stea supergigantă roșie explodând!

Folosind spectrometrul de imagistică de joasă rezoluție (LRIS) al Observatorului Keck, echipa a găsit material circumstelar dens care înconjoara steaua în momentul în care aceasta a explodat. Cercetătorii cred că acesta este același gaz care i-a alertat inițial asupra supergigantei roșii cu o explozie de radiații strălucitoare.

Ei spun că descoperirea dezvăluie noi detalii despre modul în care supergigantele roșii evoluează chiar înainte de a deveni supernove. Anterior, aceste stele nu au arătat nicio dovadă de erupții violente înainte de a exploda.

Supergigantele roșii sunt cele mai mari stele din univers în ceea ce privește volumul, deși nu sunt cele mai dense și nici cele mai strălucitoare de pe cer.

 

Subiecte în articol: explozie stea astronomi
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă