Antena 3 CNN Politică Care sunt „liniile roșii” pentru PSD, la negocierea măsurilor de austeritate. Grindeanu: Să nu scadă veniturile mici și mijlocii

Care sunt „liniile roșii” pentru PSD, la negocierea măsurilor de austeritate. Grindeanu: Să nu scadă veniturile mici și mijlocii

A.I.
3 minute de citit Publicat la 15:40 07 Iun 2025 Modificat la 00:14 08 Iun 2025
Care sunt „liniile roșii” pentru PSD, la negocierea măsurilor de austeritate. Grindeanu: Să nu scadă veniturile mici și mijlocii Sorin Grindeanu a explicat care sunt liniile roșii pentru PSD. Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, la Timișoara, că în cadrul discuțiilor cu celelalte partide politice pentru formarea viitorului guvern, formațiunea sa nu va negocia scăderea veniturilor mici şi mijlocii sau a pensiilor.

"Noi am spus până acum lucruri care, din punctul nostru de vedere, nu pot fi negociate. Nu putem, în niciun caz, să vorbim de scăderea veniturilor, fie că vorbim de pensii sau de salarii. Nu putem vorbi de scăderea veniturilor mici şi mijlocii în România.

Suntem de acord, în schimb, cu abordări care ţin de o anumită restructurare, pentru anumite instituții, comasări, lucruri de acest tip, dar nu într-un mod 'heirupist'.

De ce să se dea afară 10% din administrația publică şi nu 20%, de exemplu? Este nevoie de o administrație mai suplă, fie că vorbim la nivel de administrație locală sau centrală, dar toate aceste lucruri trebuie făcute pe criterii foarte bine puse la punct şi nu din birou, din pix. Suntem parte a acestui demers şi îl susținem, dar fundamentat foarte bine", a afirmat Sorin Grindeanu.

Liderul interimar al PSD a precizat că, deocamdată, nu s-a discutat despre vreun minister care să aparțină unui partid sau altuia și nici despre serviciile speciale. Nici numele viitorului premier nu ar fi ajuns încă în discuție.

Grindeanu: Săptămâna viitoare se încearcă un acord pe măsurile din programul de guvernare

El a insistat că prioritar este să se cadă de acord pe măsurile care trebuie luate într-un eventual program de guvernare.

"Dacă depășim acest punct, da, intrăm într-o zonă de negociere politică. Dar de ce să intrăm într-o zonă de negociere politică dacă nu ajungem la un numitor comun şi la o viziune comună a eventualelor partide care ar constitui această viitoare coaliție? Suntem în situația în care, probabil la începutul săptămânii viitoare, se încearcă a se ajunge la un numitor comun pe acest program, pe măsuri (care să fie luate de noul guvern pentru reducerea deficitului, n.r.)", a explicat Grindeanu.

"Personal, îmi doresc pentru Partidul Social Democrat să obțină maximum din aceste negocieri şi când o să ajungem în acel punct, dacă ajungem, dacă vom avea acest program comun de guvernare, vom vedea pe ce zonă intrăm (...)

Niciodată nu ne va face nimeni ordine în interiorul PSD. Nu decide altcineva decât membrii PSD cine vor fi miniștrii şi cine va fi prim-ministrul. E treaba fiecărui partid în parte să îşi facă propunerile de miniștri, premieri, președinți de Cameră sau de Senat", a continuat el.

Grindeanu: Am simțit că Nicușor Dan vrea, într-adevăr, un guvern majoritar

Decizia finală privind intrarea PSD la guvernare va fi luată după consultarea tuturor structurilor locale de partid.

Acest efort implică cei 1.700 de primari PSD din România, toți consilierii județeni, toţi președinții de organizații locale și toate consiliile politice județene.

PSD nu-și va dezvălui strategia de negociere pentru reprezentarea în Guvern, dacă se va ajunge până acolo, a arătat liderul interimar social democrat.

"Dacă eu aş spune acum că intru la eventuale discuții politice şi nu renunț niciodată la unu, două, trei ministere - vă daţi seama că acolo totuși e o negociere - m-aş duce din start într-o poziție inferioară. Asta ar însemna că, din start, oamenii cu care negociez ştiu care sunt punctele la care noi nu renunțăm.

Sigur că sunt lucruri la care e normal să ținem foarte mult. Sunt proiecte foarte multe unde Partidul Social Democrat şi-a pus amprenta, sunt lucruri pe care le luăm în calcul dacă vom ajunge în acel punct în care vom intra în zona de negocieri politice. Deocamdată această chestiune nu e în calcul", a explicat Sorin Grindeanu.

În altă ordine de idei, el a apreciat că, până în prezent, relația cu președintele Nicușor Dan a fost constructivă.

"A fost constructiv. Am simțit, în cadrul celor două întâlniri cu domnia sa, că îşi dorește, şi a şi spus acest lucru, să aibă o coaliție largă în susținerea Guvernului, să nu avem un guvern minoritar", a arătat Grindeanu.

Grindeanu: Închiderea unor șantiere nu înseamnă economisire

Ministrul Transporturilor a fost prezent, sâmbătă, pe șantierul de la Sânandrei unde se construiește descărcarea de pe autostrada A1, care a ajuns la 70% din executare.

Liderul social-democraților a susținut că nu există riscul blocării unor investiții în infrastructura rutieră şi feroviară ca urmare a pierderii finanțării din fonduri europene.

Într-o postare pe Facebook, cu trimitere la informațiile privind măsurile de austeritate preconizate de viitorul guvern, Grindeanu a afirmat că "închiderea unor șantiere înseamnă risipă, nu economisire".

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole