Antena 3 CNN Externe Cercetător rus de la o universitate germană, arestat pentru spionaj

Cercetător rus de la o universitate germană, arestat pentru spionaj

Un cercetător rus dintr-o universitate germană a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Este acuzat că a primit bani de la serviciile secrete ale Moscovei, în schimbul unor informații.

de Alexandra Ionescu    |   

Cercetătorul, arestat vineri, prezentat doar drept Ilnus N., este ”suspectat puternic cel puţin de la începutul lui octombrie 2020 de faptul că a fost folosit de către un serviciu rus de informaţii” în timp ce muncea ca asistent ştiinţific la o universitate germană, precizează parchetul din Karlsruhe, însărcinat cu dosare de spionaj.

Bărbatul este acuzat că s-a întâlnit de cel puțin trei ori cu un membru al unui serviciu de informații rus, între octombrie anul trecut și luna aceasta, dar nu este clar ce fel de informații i-a transmis. Se știe doar că a primit sume de bani.

Parchetul din Karlsruhe nu oferă nicio altă informaţie despre acest bărbat sau despre universitatea unde lucrează, cu excepţia faptului că este asistent la ”o catedră ştiinţifico-tehnică”.

Nici Rusia şi nici Germania nu au reacţionat imediat, însă relaţiile lor sunt tensionate din cauza dosarului ucrainean şi unor acuzaţii de atacuri cibernetice ale Moscovei.

Însă tentativa de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, în august, atribuită Moscovei de către Occident, a deteriorat cel mai mult relaţiile germano-ruse.

Angela Merkel şi Vladimir Putin întreţin o relaţie notoriu de dificilă.

Spionajul rus şi-a intensificat puternic, în ultimii ani, activitatea în Europa, potrivit unor experți.

Italia a anunţat în primăvară expulzarea a doi funcţionari ruşi, după ce a arestat în flagrant delict un ofiţer din Marina italiană care înmâna informaţii clasificate unui agent rus.

Numeroşi diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj, au fost expulzaţi în ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa sau Cehia.

Moscova a reacţionat de fiecare dată în mod simetric, denunţând acuzaţii nefondate şi ”rusofobe”.

Subiecte în articol: cercetator Germania spion
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!