Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Consumul de marijuana crește dramatic riscul de infarct și AVC: „Când arzi orice, se creează compuși toxici, cancerigeni”

Consumul de marijuana crește dramatic riscul de infarct și AVC: „Când arzi orice, se creează compuși toxici, cancerigeni”

A.O.
4 minute de citit Publicat la 09:26 18 Iun 2025 Modificat la 09:26 18 Iun 2025
Riscul de a face un atac de cord este cu 29% mai mare pentru consumatorii de cannabis.Foto: Getty Images

Consumul de marijuana dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiace, potrivit unui nou studiu de amploare. Oamenii de știință au analizat date medicale de la aproximativ 200 de milioane de persoane, majoritatea cu vârste între 19 și 59 de ani. Cannabisul e dăunător pentru sănătate indiferent de forma în care este consumat, însă cel mai periculos este atunci când e fumat. „Când arzi orice, fie tutun, fie cannabis, se creează compuși toxici, carcinogeni și particule dăunătoare pentru sănătate”, au explicat doctorii pentru CNN

„Ceea ce a fost izbitor este faptul că pacienții internați pentru aceste afecțiuni, erau tineri (și deci este puțin probabil ca simptomele lor clinice să fie datorate fumatului de tutun) și fără un istoric de boli cardiovasculare sau factori de risc cardiovascular”, a declarat autorul principal al studiului, Émilie Jouanjus, profesor asociat de farmacologie la Universitatea din Toulouse, Franța.

Riscul de a face un atac de cord este cu 29% mai mare pentru consumatorii de cannabis. În ce privește riscul de AVC, acesta e mai mare cu 20% față de cei care nu consumă marijuana. 

„Acesta este unul dintre cele mai mari studii de până acum asupra legăturii dintre marijuana și bolile de inimă și ridică întrebări serioase despre presupunerea că cannabisul impune un risc cardiovascular redus. Este extrem de important să abordăm corect acest aspect, deoarece bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces atât în Statele Unite, cât și la nivel global”, a spus dr. Lynn Silver, profesor clinic de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din California, San Francisco.

Silver este coautoarea unui editorial publicat împreună cu studiul, care solicită schimbarea modului în care cannabisul este perceput de către profesioniștii din domeniul sănătății, autorități și public.

„Medicii trebuie să evalueze consumul de cannabis și să informeze pacienții despre potențialele daune, la fel cum procedăm în cazul tutunului, deoarece în anumite grupuri populaționale acesta este folosit mai mult decât tutunul. Sistemul nostru de reglementare, concentrat aproape exclusiv pe crearea infrastructurii legale și pe licențierea afacerilor cu cannabis cu scop lucrativ, trebuie să pună mai mult accent pe avertismentele de sănătate care educă oamenii despre riscurile reale”, susține ea. 

Pericolele fumatului

Studiul a analizat date medicale din studii observaționale mari desfășurate în Australia, Egipt, Canada, Franța, Suedia și SUA între 2016 și 2023.

În aceste studii, oamenii de știință nu au întrebat cum foloseau oamenii cannabisul – de exemplu prin fumat, vaping, dabbing (inhalarea vaporilor concentratelor cu THC n.red), produse comestibile, tincturi sau aplicații topice. Totuși, „pe baza datelor epidemiologice, este probabil ca în majoritatea cazurilor cannabisul să fi fost fumat”, a afirmat Jouanjus.

Fumatul tutunului este o cauză bine cunoscută a bolilor de inimă: fumul și substanțele chimice din tutun afectează vasele de sânge și cresc coagularea.

Fumatul, inhalarea sau dabbing-ul cannabisului pot avea efecte similare, susțin experții.

„Oricare dintre metodele numeroase de inhalare a cannabisului prezintă riscuri pentru utilizator, iar fumul pasiv este, de asemenea, periculos, similar tutunului”, spune Silver .

Ideea că fumatul cannabisului ar fi mai puțin nociv pentru că e „natural” este greșită, după cum spune dr. Beth Cohen, profesor de medicină la UCSF. 

„Când arzi orice, fie tutun, fie cannabis, se creează compuși toxici, carcinogeni și particule dăunătoare pentru sănătate”, a explicat ea. 

Un studiu mai recent, din mai 2025, arată că și produsele comestibile cu THC pot afecta sănătatea cardiovasculară în mod similar tutunului.

„Am observat că funcția vasculară a fost redusă cu 42% la fumătorii de marijuana și cu 56% la utilizatorii de produse comestibile cu THC, comparativ cu neutilizatorii”, a declarat dr. Leila Mohammadi, cercetător în cardiologie la UCSF .

Concentratele cu THC cresc dependența de marijuana

Niciunul dintre studiile incluse în meta-analiză nu a evaluat potența THC în produsele consumate. Dar piața este un țintă mobilă, din ce în ce mai potentă – în California, ceea ce se vinde astăzi este de 5–10 ori mai tare decât în anii 1970; concentratele pot atinge 99% THC, iar vaporizatoarele peste 80% THC .

Marijuana de potență mare contribuie la probleme precum dependența – un studiu din iulie 2022 a arătat un risc de patru ori mai mare de dependență . În SUA, aproximativ 3 din 10 persoane care folosesc marijuana dezvoltă o tulburare de consum .

„Știm că un cannabis mai puternic face consumatorii mai susceptibili la dependență. Știm că favorizează riscul de psihoză, halucinații sau schizofrenie. Utilizatorii obișnuiți pot suferi chiar și de vărsături incontrolabile”, a spus Silver. 

Creșterea potenței THC este unul dintre motivele pentru care legătura cannabis–boli cardiovasculare ar putea fi chiar mai puternică decât raportează studiul .

Chiar dacă știința continuă să analizeze aceste riscuri, experții recomandă precauție – în special dacă consumatorii suferă deja de boli cardiace. 

„Dacă aș avea 60 de ani și aș avea risc de boli cardiace, m-aș gândi de două ori înainte să folosesc cannabis. Multe persoane în vârstă îl folosesc pentru durere sau pentru somn, vorbim de persoane care au suferit AVC-uri, infarcturi sau au angină și nu știu că în acest fel își pun și mai mult în pericol sănătate”, a conchis Silver.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole