Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord emite un avertisment către SUA: ”Doar țara noastră pe această planetă poate zgudui lumea trăgând o rachetă pe continentul SUA”

Coreea de Nord emite un avertisment către SUA: ”Doar țara noastră pe această planetă poate zgudui lumea trăgând o rachetă pe continentul SUA”

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că Phenianul nu va „pierde timpul” cu „supunere” și „obediență” față de SUA și s-a lăudat că este una dintre puținele țări din lume care lansează arme nucleare și rachete avansate și singura care se opune Statelor Unite.

de Alexandra Ionescu    |   

Tensiunea internațională a crescut din cauza unei serii recente de teste de rachete balistice nord-coreene, acțiuni interzise de mult de Consiliul de Securitate al ONU. Ianuarie a fost o lună record de astfel de teste, cu cel puțin șapte lansări, inclusiv un nou tip de „rachetă hipersonică” capabilă să manevreze cu viteză mare.

De asemenea, printre teste s-a numărat și prima tragere din 2017 a unei rachete balistice cu rază intermediară Hwasong-12, capabilă să lovească teritoriile SUA din Oceanul Pacific.

Un comunicat al Ministerului de Externe al Coreei de Nord a spus că o serie de teste de la Anul Nou au reprezentat „realizări remarcabile” care au întărit „descurajarea războiului” a Coreei de Nord.

De asemenea, a citat Hwasong-15, racheta balistică intercontinentală cu cea mai lungă rază de acțiune (ICBM) lansată vreodată de Coreea de Nord, care nu a fost lansată de la primul său test din 2017 și se crede că are raza de acțiune pentru a livra un focos nuclear oriunde in Statele Unite.

„În lumea de astăzi, în care multe țări își pierd timpul în a avea relații de supunere și obediență cu Statele Unite, există doar țara noastră pe această planetă care poate zgudui lumea trăgând o rachetă pe continentul SUA în raza de acțiune”, a declarat marți Ministerul de Externe al Coreei de Nord.

Solicitat să comenteze, Departamentul de Stat al SUA a repetat declarațiile anterioare conform cărora nu a avut nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord și a îndemnat la revenirea la dialog, apeluri pe care Phenianul le-a ignorat în mod persistent.

Răspunzând la declarație, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus pentru The Hill că Washingtonul vede Phenianul ca „o amenințare la adresa păcii și securității internaționale și a regimului global de neproliferare”, dar a insistat că SUA „nu poartă nicio intenție ostilă” față de națiunea izolată.

Jenny Town, directorul 38 North, un program din Coreea de Nord cu sediul la Washington, a spus că faptul că declarația Coreei de Nord a venit de la ministerul său de externe probabil că a făcut ca declarația să fie mai puțin amenințătoare decât ar putea părea. "Formularea este foarte pasivă. Nu că o vor face, dar că pot", a spus ea.

Statele Unite au cerut luni Coreei de Nord să-și anuleze programele nucleare și de rachete balistice și să acorde prioritate nevoilor propriului popor. 

Subiecte în articol: Coreea de Nord SUA avertisment rachete
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral