Antena 3 CNN Externe Cum a fost otrăvit opozantul rus Navalnîi. Otrava nu era în ceai

Cum a fost otrăvit opozantul rus Navalnîi. Otrava nu era în ceai

Echipa cu care lucrează opozantul rus Aleksei Navalnîi a dezvăluit cum a fost otrăvit acesta cu substanța neurotoxică din clasa Noviciok, relatează presa internațională. Primele informații indicau că Navalnîi a fost expus la otravă pe aeroport, înainte zborului din Siberia către Moscova.

de Adrian Iclozan    |   

Însă ultime indicii arată că acesta a înghițit substanța neurotoxică în camera sa de hotel din Tomsk, dintr-o sticlă de apă minerală, înainte de a ajunge la aeroport.

Un film distribuit de colaboratorii lui Navalnîi îi înfățișează pe aceștia cercetând camera de hotel, la scurt timp după ce s-a aflat că opozantului rus i s-a făcut rău în timpul zborului spre Moscova.

Ei au recuperat mai multe recipiente goale de apă minerală, alături de alte lucruri.

Teste germane confirmă varianta otrăvii plasate în sticla de apă

"După două săptămâni, testele efectuate de un laborator din Germania au relevat urme de Noviciok pe una dintre sticlele de apă găsite în camera de hotel", se spune în mesajul postat pe contul de Instagram al lui Navalnîi.

Alte teste au confirmat că substanța din sticlă este otrava la care acesta a fost expus.

Rusia a negat orice amestec în otrăvirea politicianului și a insistat că sunt necesare mai multe analize de natură medicală înainte de a deschide o anchetă penală pentru otrăvire.

Vocal critic al președintelui Vladimir Putin și al corupției din Rusia, Aleksei Navalnîi a fost adus în Germania după ce inițial fusese spitalizat la Moscova.

El a ieșit săptămâna trecută din coma indusă iar în urmă cu două zile a postat pe rețelele sociale o fotografie din rezerva sa de spital și un mesaj în care a precizat că poate să se deplaseze și să respire fără ajutorul aparatelor.

 

Subiecte în articol: Navalnîi Noviciok
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian