Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Fiica masonului şef, proptită ca ambasador cultural. Imagini unicat de la cuibuşorul de 6.500 lire al şefei ICR Londra

Fiica masonului şef, proptită ca ambasador cultural. Imagini unicat de la cuibuşorul de 6.500 lire al şefei ICR Londra

Antena 3 CNN a pornit pe urma mofturilor imobiliare ale Catincăi Maria Nistor, șefa filialei londoneze a Institutului Cultural Român, care în loc să stea, gratuit, în sediul ICR, a ales să stea într-un apartament pentru care statul român plătea o chirie de 6.500 de lire sterline pe lună.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Antena 3 CNN a pornit această investigație ca să înțelegem și noi ce-i lipsea sediului ICR, în care ar fi putut să stea gratis, și ce are în plus apartamentul de 120 de metri pătrați aflat la doar 5 minute distanță, dar pentru care statul român îi plătea o chirie de 6.500 de lire sterline pe lună.

Sediul din Belgrave Square, amplasat chiar în inima Londrei, într-un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea este concesionat de Domeniul Coroanei Britanice, ceea ce înseamnă că statul român nu plătește chirie, ci doar costurile administrative și utilitățile.

Jurnaliștii de la Libertatea au aflat că locuința de serviciu, în care au stat gratis toți cei 4 foști directori dinaintea ei, nu a fost însă pe gustul Catincăi Maria Nistor, așa că a făcut cerere la Ministerul Afacerilor Externe pentru o altă casă, iar ministerul i-a aprobat închirierea unui alt apartament, în centrul capitalei londoneze.

În zona aceasta dintre apartamente a locuit Catinca Nistor, pentru care statul român plătea 6.500 de lire sterline pe lună.

Aici, un apartament poate ajunge, în medie, între 6.500 - 7.500 de lire sterline, însă unele dintre ele pot ajunge chiar și la 12.000 de lire sterline, iar o casă poate costa, pe lună, chiar și 60.000 de lire sterline.

Libertatea a cerut Ministerului Afacerilor Externe un punct de vedere în legătură cu această cheltuială nejustificată, iar MAE a reacționat. Nu doar că a făcut verificări, dar i-a și reziliat doamnei Nistor contractul de închiriere.

”Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român de la Londra (ICR Londra) contractul de închiriere a reședinței pentru directorul acestuia.

De asemenea, ministrul afacerilor Externe a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului de la adresa 1st Belgrave Square”, a fost răspunsul MAE.

De ce nu a vrut totuși Catinca Maria Nistor să stea în sediul ICR Londra? Colegii din institut nu pot decât să își dea cu părerea.

”De ce vrea doamna Nistor un apartament separat? Din cauza anturajului în care se mișcă, având nevoie de libertate pe care nu o are într-o clădire a MAE care este monitorizată”, a declarat un angajat ICR.

Numită fără concurs la șefia ICR Londra, Catinca Maria Nistor a impresionat încă de la audierile pentru comisia pentru cultură a Senatului.

Doamna Nistor a obținut pe 15 aprilie avizul pozitiv al comisiei de specialitate, deși n-a putut să-și expună obiectivele, iar unii senatori au contestat competențele.

Catinca Maria Nistor este fiica actorului Stelian Nistor, cel care a condus pentru o lungă perioadă de timp loja masonică de rit scoțian, care are sediul central chiar la Londra.

Comunicatul Ministerului de Externe nu lămurește însă cum a fost posibil ca un astfel de contract extrem de scump să fie încheiat fără ca cineva din forul tutelar să știe.

Și încă o întrebare: după scandalul produs de dezvăluirile jurnaliștilor de la Libertatea, Doamna Nistor va fi cazată gratis în locuința din palatul de la Belgrave Square sau va fi chemată de urgență la București?

Subiecte în articol: ICR Catinca Maria Nistor
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are