Antena 3 CNN Actualitate Incendiile de vegetație sunt greu de ținut sub control, au ars 30 de hectare. Un elicopter Black Hawk participă la misiuni

Incendiile de vegetație sunt greu de ținut sub control, au ars 30 de hectare. Un elicopter Black Hawk participă la misiuni

G.M.
2 minute de citit Publicat la 14:41 19 Apr 2025 Modificat la 19:38 19 Apr 2025
Incendiile de vegetație sunt greu de ținut sub control, au ars 30 de hectare. Un elicopter Black Hawk participă la misiuni Incendiile de vegetație sunt greu de ținut sub control, au ars zeci de hectare. FOTO IGSU

Sunt intervenţii dramatice cu elicopterele pentru stingerea incendiilor de vegetaţie care au cuprins mai multe zone din ţară. Pompierii intervin de aproape 24 de ore, iar flăcările se extind cu repeziciune din cauza vântului puternic.  

UPDATE 19:25 – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a informat sâmbătă că suprafaţa afectată de incendiul de la Cetăţeni, judeţul Argeş, este de aproximativ 30 de hectare, potrivit Agerpres.

Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă.

"Resursele de intervenţie vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspectoratului General de Aviaţie al MAI. Elicopterul Black Hawk este prevăzut cu sistem de stingere a incendiilor şi a decolat de la sediul IGAv către locul unde se desfăşoară misiunea", a anunţat IGSU.

Incendiu de vegetaţie uscată în Topliţa; au fost afectate 20 de hectare până în prezent

Un incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit în Topliţa, zona Dealul Zăpodea, a anunţat sâmbătă ISU Harghita.

Potrivit sursei citate, din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins cu repeziciune şi a afectat până acum circa 20 de hectare.

ISU Harghita precizează că incendiul este în curs de localizare, în zona respectivă fiind posibil accesul cu autospeciale de stingere cu apă.

Incendiu de vegetaţie în Argeş: peste 150 de pompieri acţionează la faţa locului

Peste 150 de pompieri, reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei Silvice, dar şi cetăţeni acţionează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vegetaţie din localitatea Cetăţeni, judeţul Argeş.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, un elicopter Black Hawk al IGAv participă la misiunea de stingerea a flăcărilor. 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat sâmbătă că a fost reluată misiunea de stingere a incendiului de vegetaţie izbucnit cu o zi în urmă într-o zonă greu accesibilă din localitatea Cetăţeni, judeţul Argeş. Suprafața afectată este de aproximativ 24 de hectare.

Două incendii de vegetație au izbucnit în Vinerea Mare: 12 hectare afectate în Dersca

Două incendii de vegetație uscată și stuf au izbucnit ieri, în Vinerea Mare, în localitățile Dersca și Vlăsinești, punând în pericol zone întinse și locuințe din apropiere. Pompierii au intervenit rapid pentru a limita pagubele și a preveni extinderea flăcărilor.

Cel mai grav dintre incidente s-a produs la Dersca, unde au ars aproximativ 12 hectare de vegetație uscată și stuf. Incendiul, întreținut de vânt și manifestat în mai multe focare, a necesitat o intervenție complexă. La fața locului au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și o șenilată, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dersca. După aproape patru ore de luptă cu flăcările, au reușit să protejeze pădurea din apropiere și locuințele aflate la marginea localității.

Un al doilea incendiu s-a produs în localitatea Vlăsinești, unde a ars stuful de pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Intervenția promptă a pompierilor de la Stația Săveni și a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești a împiedicat extinderea focului către construcțiile din apropiere.

Cauza probabilă a ambelor incendii a fost utilizarea focului deschis în spații deschise, o practică interzisă de legislația privind protecția mediului. Arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase este strict interzisă și sancționată sever.

Potrivit legii, persoanele fizice care încalcă aceste prevederi riscă amenzi între 7.500 și 15.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi sancționate cu sume între 50.000 și 100.000 de lei. Autoritățile reamintesc cetățenilor că folosirea focului în aer liber trebuie făcută cu responsabilitate, pentru a preveni tragedii și distrugerea mediului înconjurător.

Etichete: incendii pompieri
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole