Antena 3 CNN Actualitate Minerii din Valea Jiulului protestează și refuză să iasă din subteran de două zile

Minerii din Valea Jiulului protestează și refuză să iasă din subteran de două zile

Peste 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran de 48 de ore, din cauză că nu și-au primit salariile din ianuarie dar și sporurile de condiții grele. Este vorba despre minerii de la Livezeni și Lupeni.

de Gabriela Mladin    |    Emil Gherghe    |   

Nemulțumiți de întârzierea salariilor, peste 100 de mineri de la exploatarea Livezeni, din Valea Jiului, refuză să iasă din subteran, nemulţumiţi că salariile pentru această lună vor fi plătite cu întârziere.

În semn de solidaritate, la suprafață au venit peste 100 de persoane, localnici dar și rude ale minerilor aflați sub pământ.

Unii sunt blocaţi încă de ieri de la prânz.

Discuţiile de miercuri purtate cu prefectul judeţului Hunedoara nu i-au convins să renunţe la acţiunile de protest extreme.

Minerii sunt în adâncul pământului şi nu vor să renunţe la protest. Asta se datoreză faptului că CEH (Complexul Energetic Hunedoara) se află în insolvenţă.

După doua zile de stat în subteran, minerii au ramas fără alimente şi fără medicamente. Un grup de ortaci au ieşit la suprafaţă pentru a aduce veşti familiilor despre cei din subteran.

Minerii de la Livezeni au anunţat că sunt solidari cu colegii lor de la Lupeni.

Oamenii spun că nu vor renunţa la acţiunea de protest până nu îşi vor primii banii care li se cuvin. Ei spun că li s-au tăiat şi bonurile de masă şi nici transportul nu le este decontat de peste un an de zile, iar aşa nu se mai poate trăi.

S-a ajuns în această situație pentru că în ultima lună, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut șapte din cele 12 milioane de lei care constituie fondul lunar de salarii, pentru că nu a mai primit contractul pentru serviciile de sistem și nici ajutorul de stat.  

Cu datorii de peste un miliard și jumătate de euro, Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență de 14 luni, iar în următoarea perioadă administrația intenționează să urgenteze darea în plată a mai multor active în contul datoriilor și separarea de Termocentrala Mintia, pentru a crea o nouă structură.

''Mâine, 19.02.2021 la Ministerul Energiei liderii Sindicatului Muntele se întâlnesc cu Ministrul Energiei pentru a-i prezenta acestuia situaţia extrem de gravă cu care se confruntă ortacii din Valea Jiului. Ei vor prezenta ministrului o listă de revendicari în care aceştia cer demisia conducerii CEH, achitarea salariilor în două tranşe - avans şi plata, achitarea tichetelor de masă şi a transportului la şi de la locul de muncă, precum şi plata la zi a ajutorului de încălzire. De asemenea, ortacii solicită prezenţa ministrului Energiei în Valea Jiului'', a anunţat Alin Sin, preşedinte executiv al Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

 

Subiecte în articol: mineri protest subteran Valea Jiului
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș