Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Povestea fabricilor Soceram, legendă înlocuită de succes: "Construim pentru urmaşii noştri şi pentru urmaşii urmaşilor noştri" | Români care dezvoltă România

Povestea fabricilor Soceram, legendă înlocuită de succes: "Construim pentru urmaşii noştri şi pentru urmaşii urmaşilor noştri" | Români care dezvoltă România

Există o companie în România care face orice ca să demonstreze că legenda lui Manole e doar o legendă. Pentru că, nu-i aşa, când treaba ta e să produci BCA, cărămizi şi mortare patimile meşterului Manole sunt doar experienţe din care să înveţi.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Iar de 40 de ani, legenda a fost înlocuită de o poveste de succes. Povestea Soceram a început acum 40 de ani, când, lângă Târgovişte, într-o zonă cu tradiţie în producerea de cărămizi, se ridica o fabrică.

Din 2004, de la privatizare, au mai fost deschise încă trei. Ultima e cea de la Cordun din Neamţ.

Până şi alegerea locului are o poveste.

"Era un câmp cu animăluţe. Am încercat să trec de la un cap la altul şi m-a întâmpinat o haită de câini şi ziceam că nu mai scap de aici", a declarat ing. Ovidiu Crăciun, consilier.

Ce a urmat se vede astăzi cu ochiul liber, iar ce se produce acolo, inovator pentru piaţă, ridică ziduri nu doar în România, ci peste tot în lume, produsele Soceram fiind certificate ISO.

"Analiza costurilor, din punct de vedere al materiilor prime şi al ultilităţilor, ne ajută să obţinem cel mai redus cost pentru o calitate superioară", a precizat ing. Constantin Spînu, director de investiţii Soceram.

O calitate obţinută de afacerea pornită de la o tradiţie locală şi cu ajutorul inovării permanente în laboratoarele proprii.

"BCA-ul nostru se diferenţiază de celălalt BCA de pe piaţă prin caracteristica Nut si Feder, astfel încât în cadrul şantierelor, meseriaşii, constructorii, pot salva material", a explicat ec. Cătălina Stănean, manager de proiect Soceram.

 

Iar la Soceram, fiecare pas este atent supravegheat. Visul celor de aici este să poată oferi românilor să îşi ridice casele doar cu materii prime româneşti.

Pentru aşa un obiectiv e nevoie de mai mult decât intenţii frumoase. E nevoie de echipamente de ultimă generaţie.

BCA-ul, cum îl ştiu toţi constructorii, începe să apară doar după câteva ore. Trei ani a durat ca procesul de fabricare al BCA-ului să poată avea loc. N-a fost doar multă muncă, a fost şi multă bătaie de cap.

Şefii fabricii zâmbesc astăzi când îşi aduc aminte cum patru metri pătraţi de teren agricol puteau să încurce atâtea construcţii din România.

Iar viitorul se anunţă durabil, dar bine legat de tradiţie. La Soceram, oamenii se mândresc că produc materiale de construcţii sub cele mai rezistente cetăţi din istoria României: cele ridicate de Ştefan cel Mare.

"Am putea spune că am construit această fabrică şi acest produs, nu pentru noi, ci pentru urmaşii noştri şi pentru urmaşii urmaşilor noştri", a declarat ing. Constantin Spînu.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!