Antena 3 CNN Actualitate Scandal la Facultatea de Drept din Capitală: Decanul a fost dat în judecată de sute de studenți după ce le-a anulat un examen

Scandal la Facultatea de Drept din Capitală: Decanul a fost dat în judecată de sute de studenți după ce le-a anulat un examen

Revoltă fără margini la Facultatea de Drept din Capitală. Sute de studenți acuză decanul că le-ar fi anulat pe nedrept examenul, sub pretextul că ar fi copiat. Decizia controversată s-ar datora unui conflict mai vechi dintre ea și o asistentă care acum o acuză că nu și-ar fi supravegheat studenții pe durata testării online.

de Mia Lungu    |   

Aproape 800 de studenți ai Facultății de Drept au susținut la începutul lunii examenul online la teorie generală. Surpriză, însă. Decanul facultății a decis anularea lui pe motiv că studenții ar fi copiat.

Nimic mai fals, susțin sutele de tineri care l-au acționat deja în instanță pe decan pentru această decizie, iar în semn de protest, unii studenți au refuzat să fie re-examinați.

În paralel, profesoara este cercetată disciplinar pentru a se stabili dacă a facilitat sau nu fraudarea testării. În acest context, femeia a izbucnit în lacrimi în văzul studenților ei și a fost întregistrată de aceștia.

Profesoara acuzată că i-a lăsat pe studenți să copieze: "Să ajung să plâng în fața studenților mei! În felul ăsta mă toacă. Nu mai pot, nu mai pot!"

"Să nu pot să țin cursul, s-ajung să plâng în fața studenților mei! În felul ăsta mă toacă de două săptămâni. Nu mai pot, nu mai pot! Nu am făcut niciun rău nimănui, niciunui coleg din facultate. S-au depus memorii împotriva mea, acum doi ani, de către asistena mea și nu i-am făcut niciun rău.

Nu am făcut niciun rău niciunui student în viața mea! De ce sunt prigonită în halul ăsta, nu mai pot să înțeleg. Probabil că se dorește să plec. Eu nu am să plec, chit că ajung în instanță și în presă, și în tot! Vă rog să mă iertați, nu mai pot!", spune profesoara în înregistrare.

"M-am simțit efectiv pusă în față faptului împlinit și am izbucnit în plâns pentru că nu s-a ținut seama și de mine. Conștiința mea este curată. Sunt nevinovată. Mă ocup de îngrijirea sănătății din cauza stresului din ultimele două săptămâni de când mi-a fost anulat examenul.", a declarat pentru Antena 3, Profesoara Simona Cristea.

Decanul cerea verificarea camerelor studenților înainte de a fi re-examinați și să le fie controlate picioarele în caz că ascundeau copiuțe

Studenții susțin la unison că pe durata examenului online au fost supravegheați atât de profesoara titulară, Simona Cristea, cât și de doi asistenți universitari. Aceștia îl acuză pe decan că le-ar fi impus reguli absurde pe durata re-examinării:

"Verificarea camerei în care studentul își resusține examenul dar și măsura verificării picioarelor studenților pentru eventuale copiute sau alte materiale ajutătoare", susține o studentă.

De cealaltă parte, decanul se apără și spune că numeroasele note de 9 și 10, dar și finalizarea foarte rapidă a subiectelor i-au stârnit suspiciuni. Mai mult, acesta susține că pe durata evaluării sutele de studenți au fost supravegheați de un singur om și că nu le-ar fi fost verificată identitatea.

"Motivul pentru care s-a anulat examenul e ca subiectele au fost identice cu cele de dinainte, ca nu s-a asigurat supravegherea si ca la sfarsit a rezultat ceea ce rezulta de regula cand criteriile nu sunt obiective - toata lumea a luat aceeasi nota. Care nu putea sa fie decat foarte mare in conditiile de examinare a acestui examen.", a declarat Decanul Facultatii de Drept, Razvan Dinca.

De fapt, decanul ar fi fost alertat despre presupusa fraudă de o colegă care ar fi decis să se răzbune astfel pe profesoară, pentru că nu a acceptat-o drept supraveghetoare la curs, susține cadrul universitar. Simona Cristea este profesor doctor în Drept și absolventă a Universității Sorbona din Paris și se află la primul scandal de acest gen.

Decanul a înaintat și un Referat către Rectorul Universității București, Marian Preda, prin care îi cere formarea unei Comisii de disciplină care să o cerceteze pe Simona Cristea. Peste 10 zile se va întruni comisia.

Simona Cristea a obținut titlul de doctor cu teza "Problèmes juridiques de la fonction publique roumaine. Étude comparée avec la France". Este autor, coautor sau coordonator a opt cărți în limba romînă și în franceză între care "Teoria generală a dreptului", "Teoria generală a dreptului. Îndrumar metodologic pentru seminarii, "Contencios administrativ. Jurisprudenţă", "Doctrine juridice", "Problèmes juridiques de la fonction publique roumaine.

Aceasta este Profesor Universitar Doctor, Doctor în Drept al Universității Paris 1 Panteon-Sorbona, pentru o teză pentru care a primit distincția maxima din sistemul francez: foarte onorabil cu felicitările juriului, în Comisie fiind si reputatul Prof. Dr. Corneliu Birsan.

 

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are