Antena 3 CNN Actualitate Tentative de fraudă online pe platformele de anunțuri. Cum acţionează atacatorii pentru a obţine datele personale

Tentative de fraudă online pe platformele de anunțuri. Cum acţionează atacatorii pentru a obţine datele personale

Platforma de anunțuri la nivel național, OLX, avertizează utilizatorii cu privire la tentativele de fraudă online. În ultimele două luni cele mai multe tentative i-au vizat pe cumpărătorii de obiecte de modă și de electronice.

de Claudia Popovici    |   

Potrivit datelor companiei, până prezent, 60% dintre fraudele care au loc pe platformele de tip marketplace sunt raportate către bănci, 30% sunt raportate către platforma online, iar aproximativ 10% nu sunt anunțate.

Cele mai recente date colectate de companie arată că, numai în ultimele două luni, cele mai vulnerabile categorii de produse, ca număr de utilizatori, au fost: modă (33%), electronice (30%), casă și grădină (14%), mama și copilul (10%), sport (7%) și 6% (piese auto).

Majoritatea victimelor fraudelor cibernetice provin din mediul urban (80%), inclusiv din București (25%).

Majoritatea tentativelor de tip „phishing” ajung la consumator prin intermediul social media, e-mail-ului, dar pot veni și prin mesaje text, mesaje directe sau chiar apeluri telefonice, atacatorul poetizând că este interesat de achiziționarea produsului.

Textul mesajului va fi conceput într-o manieră în care atacatorii vor încerca să obțină date cu caracter sensibil, să îi facă pe consumatori să deschidă un site web sau poate un fișier care conține malware.

Subiecte în articol: frauda platforme online anunţuri OLX
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași