Antena 3 CNN Externe Turcia "injectează" oxigen în Marea Marmara. Vrea să cureţe mucilagiul marin, ca să nu moară fauna

Turcia "injectează" oxigen în Marea Marmara. Vrea să cureţe mucilagiul marin, ca să nu moară fauna

Turcia a început să injecteze oxigen în Marea Marmara, pentru a evita moartea prin asfixiere a florei şi faunei marine, ameninţate de un strat de mucilagiu.

de Georgiana Adam    |   

Acest "mucus de mare" a apărut din mai şi se răspândeşte la sud de Istanbul, ajungând deja în zona de coastă.

Deşi are un aspect dezagreabil şi îi pune pe fugă pe turişti, mucilagiul nu este toxic pentru oameni. În schimb, el reduce oxigenul din apă, putând sufoca viaţa marină.

Mucilagiul educe oxigenul din apă, putând sufoca viaţa marină

Autorităţile din Turcia au început prin a strânge această substanţă vâscoasă şi cenuşie de pe suprafaţa mării, apoi au continuat cu îmbogăţirea apei cu oxigen.

"Ridicând nivelul de oxigen, însufleţim fauna şi totodată mucilagiul: reînviind organismul acesta devine o sursă de hrană pentru faună", a declarat ministrul turc al Mediului, Murat Kurum.

Cercetătorii au instalat 16 aparate de oxigenare, la o adâncime de 30 de metri de golful Izmit, în partea orientală a Mării Marmara, unde nu există practic curenţi.

Aceasta este prima oară când se testează tehnica amintită în ape sărate, a explicat Kurum.

Tehnica injectării de oxigen, folosită în premieră

Mucusul de mare apare mai ales din cauza temperaturilor crescute şi este un real pericol pentru viaţa marină şi un inconvenient pentru industria pescuitului.

Substanţa vâscoasă este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme. Schimbările climatice, dar şi poluarea au contribuit la proliferarea materiei organice, cunoscută şi sub numele de mucilagiu marin. 
 

Sursă: Agerpres
Subiecte în articol: turcia oxigen mucilagiu marin
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară