Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, despre îngrijorările la nivel european cu privire la România: ”Inflația scade, iar costul vieții crește”

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, despre îngrijorările la nivel european cu privire la România: ”Inflația scade, iar costul vieții crește”

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a vorbit despre situația economică a României și a explicat ce îngrijorări există la nivel european, cu privire la țara noastră.

de Sabina Iosub    |    10 Feb 2024   •   11:55

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru susține că România nu a reușit să-și reducă deficitul bugetul, iar acest lucru înseamnă o deteriorare a nivelului de trai.

”Am avut mai multe discuții cu mai mulți oficiali europeni, cu provire la această reformă a guvernanței economice la nivel european, se discută regulile legate de sustenabilitate fiscală, datorie, și sunt lucruri care pentru România nu era o mare problemă, cu ceva vreme în urmă, dar acum devenim foarte interesante pentru că România nu a reușit să-și reducă deficitul bugetul, e unul dintre elevii neascultători ai Europei.

Asumpția sau prognoza mea, bazându-mă inclusiv pe calcule proprii și pe cele din discuțiile cu oficialii europeni, e că depășim 6%, adică este mult peste 3%.
Și atunci, dezbaterea la nivel european este foarte importantă, România speră ca regulile să devină mai laxe și ceea ce discută este cumva în direcția aceea, dar nu exact ce se așteaptă guvernarea actuală.

În acest moment se pune problema de a lăsa o marjă de manevră, de a exista un parcurs personalizat pentru fiecare stat membru, care să permită niște investiții justificate”, a explicat Dragoș Pîslaru.

”Cei care erau în zona inferioară a clasei medii se trezesc din nou amenințați de sărăcie”

Dragoș Pîslaru atrage atenția asupra unei probleme din România, care afectează implicit toate sectoarele economice. 

”Există o îngrijorare la nivel european cu privire la traiectul economic al României și noi începem să vedem în România, că, deși ni se spune că inflația coboară, dar costul vieții crește.

Ne aflăm într-una dintre acele situații în care dacă facem comparația la puterea de cumpărare sau la costul vieții cu perioadele anterioare, există o deteriorare, iar asta se vede: reducerea consumului, schimbarea modalităților de consum, faptul că avem o erodare a clasei medii, cei care erau în zona inferioară a clasei medii se trezesc din nou amenințați de sărăcie.

Toate lucrurile acestea, din perspectivă economică și de comportamente economice în societate, dau o imagine negativă asupra traiectului pe care îl are România.

Noi am creat foarte multe instrumente la nivel european și noi stăm pe niște bani potențiali, aproape 40 de miliarde de euro pe care am putea să-i folosim pe diverse lucruri,că discutăm de la politica de coeziune, agricolă și, evident, partea de granturi din PNRR, și, pe de altă parte, nu mai avem resurse pentru lucrurile uzuale. 

De aceea agricultorii, transportatori, medici de familie, grefieri ies în stradă, pentru că se simt o presiune care este o chestiune reală, nu e subiectivă.

Deci macroeconomic avem o problemă, în societate este resimțit pachetul fiscal și această gâfâială a guvernului”, a explicat europarlamentarul Dragoș Pîslaru, în cadrul rubricii Be EU Info.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close