Antena 3 CNN Be EU Şefa Comisiei Europene avertizează AstraZeneca după ce vaccinul companiei a fost autorizat condiţionat. "Vom face tot posibilul..."

Şefa Comisiei Europene avertizează AstraZeneca după ce vaccinul companiei a fost autorizat condiţionat. "Vom face tot posibilul..."

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri seară că Executivul comunitar a dat curs recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului şi a decis autorizarea condiţionată a vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca în Uniunea Europeană.

Şefa Comisiei Europene avertizează AstraZeneca după ce vaccinul companiei a fost autorizat condiţionat. "Vom face tot posibilul..."
de Adrian Iclozan    |    29 Ian 2021   •   21:15

"Tocmai ce am autorizat vaccinul @AstraZeneca  pe piaţa Uniunii Europene, în urma evaluării pozitive a Agenţiei Europene a Medicamentului, EMA. Mă aştept din partea companiei să livreze cele 400 de milioane de doze, conform celor convenite.

Vom continua să facem tot posibilul pentru a le asigura vaccinuri cetăţenilor europeni, vecinilor noştri şi partenerilor noştri din întreaga lume", a scris von der Leyen pe Twitter.

 

EMA a recomanat, mai devreme în cursul aceleiaşi zile, autorizarea condiţionată a utilizării vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă de cel puţin 18 ani.

Este al treilea vaccin care primeşte autorizarea condiţionată în Uniunea Europeană, după cele produse de Pfizer - BioNTech şi Moderna.

Contractul cu AstraZeneca: 300+ milioane de doze pentru statele membre

Contractul dintre Uniunea Europeană şi AstraZeneca a fost publicat vineri, după scandalul izbucnit între Comisia Europeană şi compania anglo-suedeză, care a anunţat recent că nu poate asigura livrarea integrală a dozelor de vaccin contractate cu blocul comunitar.

Documentul prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobarea vaccinului, cu o opţiune de suplimentare cu încă 100 de milioane.

Publicarea contractului, semnat în 27 august 2020, vine după ce Comisia Europeană solicitase acest lucru în urmă cu câteva zile, pe fondul dubiilor legate de explicația AstraZeneca privind reducerea livrărilor în UE.

Compania farmaceutică a susţinut că va putea să livreze statelor membre UE doar în jur de 40% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie, datorită unei probleme la fabrica din Belgia deținută de compania franceză Novasep.

Uniunea Europeană vrea publicarea tuturor contractelor cu furnizorii de vaccin anti-COVID

De asemenea, AstraZeneca a spus că nu poate trimite în mod prioritar în Uniune dozele de vaccin fabricate în Marea Britanie, deoarece un contract cu guvernul de la Londra o obligă să livreze aceste doze în Regatul Unit.

Comisia a salutat „angajamentul pentru mai multă transparență” al AstraZeneca.

Executivul Uniunii a precizat că speră să publice toate contractele semnate pentru achiziționarea de vaccinuri în viitorul apropiat, cel încheiat cu AstraZeneca fiind al doilea făcut public până acum, după cel semnat cu CureVac.

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen be EU astrazeneca
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close