Antena 3 CNN Be EU Sfada pe carnea falsă, crescută în laborator, se mută în Consiliul Europei

Sfada pe carnea falsă, crescută în laborator, se mută în Consiliul Europei

Austria, Franța și Italia au făcut presiuni pentru introducerea subiectului cărnii cultivate în laborator în "meniul" următoarei reuniuni a miniștrilor agriculturii din UE.

Sfada pe carnea falsă, crescută în laborator, se mută în Consiliul Europei
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2024   •   21:46

Delegațiile țărilor au introdus carnea falsă pe agenda miniștrilor agriculturii care se vor reuni săptămâna viitoare la Bruxelles, în data de 23 ianuarie.

Este pentru prima dată când acest subiect va fi dezbătut la acest nivel, potrivit ultimei versiuni a agendei Consiliului UE.

Termenul de carne crescută în laborator - cunoscută și sub denumirea de carne artificială, cultivată sau pe bază de celule - se referă la țesutul comestibil obținut prin recoltarea de celule musculare animale care sunt cultivate în bioreactoare unde sunt hrănite cu proteine.

Carnea artificială a stârnit recent furia partidelor de extremă dreapta și conservatoare din Europa.

În noiembrie anul trecut, Parlamentul Italiei a aprobat interzicerea producției, consumului și comercializării cărnii pe bază de celule, chiar dacă niciun produs alimentar din carne cultivată în laborator nu a fost autorizat până în prezent în UE.

Nota adresată Președinției belgiene a Consiliului UE a fost înaintată de Austria, Franța și Italia și a fost susținută și de delegațiile cehă, cipriotă, greacă, maghiară, luxemburgheză, lituaniană, malteză, română și slovacă, notează Euronews.

Coaliția împotriva cărnii false a subliniat că "noua producție de alimente cultivate în laborator" ridică probleme etice și economice, precum și probleme sociale și de sănătate publică.

Citește și: Europarlamentarul Daniel Buda avertizează: ”Introducerea cărnii artificiale ar fi un semnal prost pentru fermieri!”

Prin urmare, ei cer executivului UE "să ia în considerare aceste întrebări și rezultatele discuțiilor care vor avea loc cu statele membre și cu societatea civilă europeană înainte de a lua orice decizie de autorizare a pieței", potrivit notei transmise de cele 12 țări.

Carnea pe bază de celule intră în domeniul de aplicare al așa-numitului cadru al UE privind alimentele noi, stabilit pentru produsele alimentare care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă înainte de 15 mai 1998 - când a intrat în vigoare regulamentul.

Toate tipurile de alimente noi necesită o evaluare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și aprobarea ulterioară a Comisiei Europene pentru comercializare.

Deși aparent deschisă la dialog, coaliția anti-fake meat a adoptat în nota sa o poziție fermă împotriva acestei tehnologii alimentare, subliniind că "produsele pe bază de celule nu pot fi numite niciodată carne".

Citește și: Noile gustări care fac ravagii în rândul studenților. Chipsurile din greieri, printre cele mai apreciate în Marea Britanie

"Prin urmare, solicităm Comisiei să se asigure că produsele cultivate artificial în laborator nu trebuie niciodată promovate ca fiind sau confundate cu alimente autentice", continuă documentul.

De asemenea, țările au luat în vizor acuzațiile de "greenwashing" legate de carnea cultivată în laborator, citând studii care arată "un echilibru climatic slab al cărnii cultivate în laborator" și "un proces foarte energointensiv", în comparație cu creșterea tradițională a animalelor.

"Această declarație fără caracter obligatoriu răspândește informații eronate despre carnea cultivată și subminează sistemul de reglementare european, lider mondial", a declarat Alex Holst de la Good Food Institute Europe, o organizație non-profit care promovează proteinele alternative.

Potrivit ONG-ului, nota face referire la studii care nu au fost evaluate de colegi și care sunt folosite ca parte a unei campanii de dezinformare bazate pe ipoteze incorecte.

"Programul Orizont al UE și țări precum Germania, Spania și Țările de Jos au investit deja în carnea cultivată, recunoscând potențialul acesteia de a îmbunătăți securitatea alimentară, de a reduce emisiile și de a satisface o cerere tot mai mare de carne", a adăugat Holst.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close