Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a menționat că în țările cu istorie, precum România și Polonia, cooperativele sunt adesea asociate cu perioada comunistă și împotriva fermierilor, dar trebuie consolidată organizarea fermierilor prin utilizarea fondurilor europene și promovarea solidarității între fermieri și consumatori:
"În țările cu istorie, cum ar fi România, Polonia, cooperativele sunt adesea legate de istoria noastră din timpul comunismului când cooperativa era împotriva agricultorilor, nu în favoarea lor.
Trebuie să consolidăm organizarea fermierilor folosind fondurile europene. Trebuie să fie solidaritate între fermieri și consumatori, un lanț de aprovizionare.
Apoi, rolul important al micilor fermieri.
Vânzarea directă, furnizarea de produse proaspete pe piață, acesta este un rol foarte important și cred că aceasta este o mare șansă pentru agricultura noastră, pentru fermierii noștri din România, din Polonia și, în general, din UE", a spus Janusz Wojciechowski.
Întrebat dacă consideră că din cauza schimbărilor climatice și a tuturor măsurilor care sunt luate la nivel european, fermierii sunt afectați, Janusz Wojciechowski a spus:
"Cred că am ajuns la un compromis între interesul fermierilor și rolul lor în ceea ce privește securitatea alimentară.
Avem nevoie de alimente. Pe de altă parte, avem sustenabilitatea și respectul nostru pentru climă și pentru mediu.
Reforma aprobată în 2021 cred că a echilibrat aceste aspecte.
Strategia de la fermă, pe masă, din punctul meu de vedere, dar și acțiunile mele este că strategia aceasta face mai scurtă distanța de la fermă la furculiță.
Fiecare aliment din UE este transportat de la fermă la furculiță?
Distanța de la fermă la furculiță este acum de aproximativ 180 de kilometri.
Luând în considerare că avem statistica despre cât de mult sunt transportate produsele agroalimentare, e vorba de mai mult de trei miliarde de tone pe kilometru și există un potențial uriaș de a reduce această distanță.
Acesta este tot sistemul alimentar. De exemplu, este nevoie de o mică industrie de procesare.
E nevoie de oportunitatea de a vinde producția aproape de ferme, local
Desigur, și exportul este important, noi promovăm și încurajăm.
România este una dintre cele mai mari, poate nu cea mai mare, dar o țară cu o populație mare în raport cu alte state membre, ceea ce reprezintă o piață proprie foarte importantă și acesta este un potențial de a îmbunătăți situația.
Aceasta este șansa pentru fermieri. Alimente locale, indicațiile geografice.
Avem problema reînnoirii generațiilor
Vârsta agricultorului european este acum de 57 de ani și este în creștere, așa că trebuie să sprijinim, să încurajăm tinerii, să le oferim condiții mai bune.
Se pune și problema condițiilor de viață în zonele rurale, problema excluderii.
Vorbim de accesul foarte dificil la transportul public, la serviciile publice, cum ar fi școala, asistența medicală.
Viitorul agriculturii depinde nu numai de politica agricolă, ci și de sinergia dintre toate politicile.
Sunt provocări uriașe, dar cred că vom fi capabili să ajutăm agricultorii", a mai precizat Janusz Wojciechowski.