Antena 3 CNN Be EU Kovesi, la audierea în Comisia LIBE pentru funcția de șef al Parchetului European: Am respectat întotdeauna legea. Am fost independentă

Kovesi, la audierea în Comisia LIBE pentru funcția de șef al Parchetului European: Am respectat întotdeauna legea. Am fost independentă

10 minute de citit Publicat la 18:56 26 Feb 2019 Modificat la 18:56 26 Feb 2019
o_1d4le97oh1n3logp1tuq6a8q5d8.jpeg
Foto: Agerpres.ro

Update: Laura Codruța Kovesi a fost audiată de Comisia LIBE pentru postul de șef al Parchetului European.

”Mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a-mi prezenta candidatura. Voi începe în engleză în intervenția inițială. După aceea, știu că mulți români urmăresc audirea deci la întrebări răspund în română. Sunt Laura Codruța Kovesi. Am fost procuror de peste 23 de ani. Jumătate din viața mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiția să funcționeze când este încălcat dreptul penal.

Am deținut cele mai înalte poziții în Serviciul de procuratură în România: procuror general al României timp de 6 ani și procuror șef DNA timp de 5 ani. DNA e o structură cu competențe exclusive pentru corupție, fraudă financiară și fraudă cu fonduri europene.

Crearea unui parchet european independent și eficient este o oportunitate profesională unică. Aș fi onorată să continui munca atâtor oameni.

Avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul European să fie eficient. 

Vizunea mea pentru Parchetul European: instituția trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recupereze daunele. Trebuie să se pregătească infrastructura umană și financiară, să se creeze un sistem de gestionare a cazurilor în cooperare cu statele membre, să se definească reguli interne și să se adopte toate regulile administrative.

Am experiență îndelungată în coordonarea echipelor mari, sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și de presiune publică. Pentru mine recuperarea daunelor este cea mai importantă. În mandatul meu, DNA a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 miliarde de euro. Am identificat diferite tipoogii de fraude financiare, ceea ce mă va ajuta să iau decizii strategice.

Eu cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept și să aibă o busolă morală puternică. Noi trebuie să respectăm legea și să respectăm drepturile persoanelor implicate în anchetă. Cred că numai o justiție profesionistă, independentă și onestă poate lupta împotriva fraudei financiare, numai o justiție independentă poate trage la răspundere

Sunt foarte conștientă că ați fost expuși la informații negative despre. Vă mărturisesc că nu am nimic de ascuns și vă stau la dispoziție pentru a vă răspunde la toate întrebările.”, a spus Kovesi, în Parlamentul European.

Kovesi a fost întrebată, de o eurodeputată a grupului socialist, dacă întrunește condițiile de a deveni procuror șef european, după ce în presă s-a spus că ea nu deține gradul de procuror de cea mai înaltă curte în România, adică de Parchet General.

”Sunt informații false. Am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate. Gradul profesional, condițiile sunt îndeplinite. Dețin vechimea de 15 ani, nu am colaborat cu serviciile de informații, nu am fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani și am obținut foarte bine la ultimele evaluări. Nu am colaborat cu Serviciile Secrete în sensul de a face poliție politică, nu de colaborare instituțională. De fiecare dată comunicare publică, la DNA s-a făcut cu respectarea prezumției de nevinovăție, cu respectarea legii. Am colaborat cu OLAF.”, a spus Kovesi.

Fosta șefă DNA susține că în cazul în care va ajunge procuror-șef al Parchetului European nu va ține cont de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în România și va respecta ca atare regulamentul instituției.

”Ca orice procuror trebuie să fim obiectivi în activitatea noastră. Ca procuror, dacă voi obține această poziție, voi respecta întotdeauna regulamentul Parlamentului European. Nu are nicio relevanță pentru mine ce s-a întâmplat în România, relația tensionată dintre ministrul Justiției și procurori nu mă influențează. Eu voi respecta regulamentul Parchetului European, sunt un procuror profesionist.”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Kovesi a vorbit și despre decorațiile primite din partea Statelor Unite ale Americii.

”Nu sunt premii oferite de CIA, ci de Secret Service, o agenție de aplicare a legii. În activitatea mea de procuror la DIICOT am investigat multe dosare de valută falsă, dolar la acea vreme, dar și de cyber crime. Am fost printre primii procurori din România care a investigat phishing crime. Pentru modul în care am fost implicată în dezvoltarea posibilității procurorilor am fost recompensată de o agenție de aplicare a legii din SUA. Nu am avut nicio cooperare cu CIA, nu am cetățenie americană”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Cătălin Ivan a adresat mai multe întrebări care au pus-o pe Kovesi în dificuultate. Europarlamentarul a întrebat-o de ce procurorii SRI au administrat probe în dosarele DNA și de ce s-a ajuns ca 40% dintre cei anchetați de către DNA au fost achitați.

”În ceea ce privește participarea ofițerilor SRI, precizez că aceștia nu au administrat probe. Conform legii, orice serviciu din România este obligat să trimită informații către structurile abilitate. Ofițerii SRI nu au administrat probe, acestea au fost administrate de către procurorii DNA.”, a spus Kovesi.

În ceea ce privește rata achitărilor, Kovesi a explicat că procentul real este de 13%, dar anul acesta a crescut din cauza faptului că Parlamentul a dezincriminat o serie de infracțiuni.

”Procentul de 40% achitări este fals. Menționez că de 6 luni nu mai sunt procuror șef al DNA, dar am citit recentul raport. Rata achitărilor în mod real este de 13%, restul de până la 36% se datorează faptului că au fost dezincriminate o serie de infracțiuni, în mod special abuzul în serviciu.”, a mai explicat Kovesi.

Europarlamentarul Traian Ungureanu a întrebat-o pe Kovesi cum o să gestioneze relația cu guvernul din România, având în vedere că îi este ostil în mod deschis.

”In ceea ce priveste activitatea procurorilor delegati, instructiunile privind dosarele se vor da de Camera Permanenta, dosarele vor fi repartizate aleatoriu, in functie de volumul de activitate. Din aceasta perspectiva, procurorii vor trebui sa tina cont de instructiunile Camerei Permanente. Va exista colaborare intre parchet si autoritati. Guvernul e ostil privind-o pe Laura Codruta Kovesi, dar nu trebuie sa fie ostil privind activitatea unei institutii europene. Indiferent cat de osti sau prietenos e un Guvern, procurorii trebuie sa isi faca treaba in mod obiectiv, a raspuns Laura Codruta Kovesi.

Maria Grapini a declarat în Parlamentul European că Laura Codruța Kovesi a mințit. Europarlamentarul a făcut referire la îndeplinirea condiţiilor de numire, în condiţiile în care CSM i-a respins chiar marţi intervenţia în cazul refuzului de acordare a gradului profesional corespunzător pentru Parchetul General.

Kovesi a răspuns că aceasta nu era o condiţie, iar alţi colegi aflaţi în situaţii similare au beneficat de recunoaşterea gradului profesional.

”În ceea ce privește gradul profesional, nu sunt la curent cu ceea ce a făcut CSM, pot să vă spun condiția prevăzută de lege nu are nicio legătură cu gradul profesional. În situații similare, cei doi adjuncți ai procurorului general, precum și alți colegi din subordinea mea au primit gradul profesional printr-o decizie a CSM sau printr-o decizie judecătorească. (...) În ceea ce privește revocarea din funcția de procuror-șef, menționez că a venit ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. CCR a judecat un conflict între președintele României și Guvern. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Din acest motiv am trimis. Menționez că această plângere vizează chestiuni de principiu'', a zis Kovesi.

Kovesi a susținut în fața membrilor din Comisia LIBE că asupra DNA au fost presiuni externe. Fosta șefă DNA a declarat că a pus o barieră pentru oamenii politici și nu a acceptat presiunile din dosare.

”Pot să vă spun că în fiecare an DNA a trimis în judecată peste 1000 de persoane, iar dintre aceștia 900 au fost condamnați. În ceea ce privește presiunile politice, atât ca procuror-șef al DNA, cât și ca procuror general, am spus că în momentul în care un politician mă va suna să intervin într-un dosar, atunci voi face public acest lucru. Cred că a fost o măsură bună pentru că acest lucru nu s-a întâmplat. DNA a anchetat cazuri în care au fost implicați oameni cu funcții importante, în acest context, au fost presiuni externe instituției, dar pe toate cred că le-am gestionat foarte bine.”, a declarat Kovesi.

Kovesi a vorbit și despre dosarul în care este anchetată cu privire la extrădarea lui Nicolae Popa. Fosta șefă DNA susține faptul că este nevinovată în dosarul în care Secţia Specială de investigare a magistraţilor a anunţat că aceasta are rol de suspect.

"În ceea ce privește dosarul penal înaintat de Secția Specială de investigare a magristraților, sunt nevinovată. Este vorba de acuzaţii care vizează extrădarea unei persoane din altă ţară. Dacă va fi nevoie de detalii, vă voi da", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Ines Ayala Sender a întrebat-o pe Kovesi cum îşi va apăra independenţa faţă de ingerinţe politice în această situaţie.  

"Întotdeauna am fost independentă. Am respectat întotdeauna legea. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, însă pentru că am fost independenţi întotdeauna am dus la bun sfârşit aceste cazuri", a argumentat ea.

Update: A început audierea candidatului francez, Jean-François Bohnert. Candidatul a început vorbind în franceză, a continuat în engleză și apoi în germană.

Trimisul special Antena 3, Sabina Iosub, a venit cu precizări despre audierea candidatului din Franța. Se pare că  Jean-François Bohnert a reușit să primească aplauze după cele 7 minute, în care a vorbit în trei limbi.

”Au fost aplauze la discursul candidatului francez, care a vorbit în 7 minute extrem de interesant în trei limbi. A fascinat sala. Mare diferență de percepție asupra candidatului din Germania și a celui din Franța. Putem spune că francezul este favorit, având în vedere că deja Consiliul la votat ca și candidatul lor. Decizia va fi luată de două instituții, care trebuie să ajungă la un nume comun. Consilul a hotărât, Parlamentul European va hotărî astăzi și mâine”, a declarat Sabina Iosub.

Update: În acest moment este audiat reprezentantul Germaniei, Andres Ritter. Fiecare candidat are 75 de minute la dispoziție.

 

Update: 16:33: S-a stabilit ordinea intrării candidaților la audierile în Comisia LIBE, pentru funcția de șef în fruntea Parchetului European. Kovesi va intra ultima.

”S-a tras la sorți intrarea candidaților la audieri. Primul dintre ei este Andres Ritter, din Germania, care se află deja la audieri. Următorul pe listă este francezul Jean-François Bohnert, iar Laura Codruţa Kovesi este ultima”,a  declarat trimisul special Antena 3, la Bruxelles, Sabina Iosub.

Update: 14.30: La ora 16.30 vor începe audierile. Fiecare candidat are la dispoziție 75 de minute, iar ordinea lor va fi trasă la sorți. 

Explicații, de la trimisul special Antena 3 la Bruxelles:

Update 13.20: Membrii Comisiei LIBE au decis că ei vor fi cei care vor vota după audiere, prevederea inițială ca doar coordonatorii Comisiei să voteze fiind răsturnată printr-un vot dat înaintea audierilor.

Cu mai multe explicații, trimisul special Antena 3 Sabina Iosub:

Update 12.30: Apar deja primele informații trunchiate privind audierea Laurei Codruța Kovesi. Europarlamentarul Siegfried Mureșan acuză că ”stânga” a contestat procedura audierii din Comisia LIBE și aceasta s-ar putea amâna. 

În replică, europarlamentarul Emilian Pavel îl acuză de minciună pe liberal, explicând că, deși există, contestația vizează modul în care se va vota, cerându-se ca votul să fie unul exprimat de către toți membrii Comisiei LIBE, nu doar de către coordonatori.

Decizia finală în acest sens va fi luată de eurodeputați undeva după ora 13.00. Detalii despre ce se va întâmpla, în exclusivitate la Antena, de la trimisul special Sabina Iosub.

Știrea inițială

”Într-un fel se bâjbâie, fiind vorba despre o instituție nouă. E o decizie bicefală, vine Consiliul cu un nume, Parlamentul cu altul. Dacă sunt nume diferite urmează o negociere și vom vedea care va fi numele care va ajunge în fruntea Parchetului. O să vedem aici că se va lua o decizie despre cum se va lua decizia. În jurul orei 13.00 se va da un vot în Comisia LIBE privind cum se va da decizia. Dacă să voteze ei, membrii comisiei sau să lase decizia la nivelul coordonatorilor. Se întâmplă lucruri extrem de interesante. LIBE are cam două treimi ”putere”, CONT o treime. Audierile înseamnă discuții cu cei trei” a explicat Sabina Iosub, trimisul special Antena 3.

Candidaţii pentru primul post de procuror-şef european pentru infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene vor fi audiaţi, marţi, la Bruxelles, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.

Începând cu ora locală 15:30 (16:30 ora României), în timpul unei audieri publice organizate de LIBE, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar (CONT), eurodeputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-Francois Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kovesi din România şi Andres Ritter din Germania.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

×
Parteneri
x close