Antena 3 CNN Be EU România, pe locul 1 în topul deceselor din cauze prevenibile și tratabile | Raportul Stării Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023

România, pe locul 1 în topul deceselor din cauze prevenibile și tratabile | Raportul Stării Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023

România are unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate din Europa și se clasează pe locul 1 în topul rușinos al numărului de decese din cauze prevenibile și tratabile. O arată un raport al Stării Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023.

România, pe locul 1 în topul deceselor din cauze prevenibile și tratabile | Raportul Stării Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023
Sursa foto: Profimedia
de Georgiana Adam    |    20 Dec 2023   •   21:34

Doar unul din trei români plătește asigurare de sănătate, iar speranța de viață în țara noastră este mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre, arată același raport. Totodată, cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor în România sunt în continuare cele mai scăzute din Uniune.

Raportul Starea Sănătății în UE arată că România înregistrează cel mai mare număr de decese care ar putea fi prevenite, cât și din cauze tratabile.

”Mortalitatea prevenibilă este considerată un indicator al eficienței politicilor publice de prevenție, în timp ce mortalitatea din cauze tratabile este considerată un indicator al eficienței sistemului de sănătate”, notează Hotnews.

Documentul face referire la cele mai recente date disponibile – din anul 2020, care arată că în țara noastră au fost 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE - 180 de decese la 100.000 de locuitori - și 235 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mare peste media UE - care este de 92 de decese la 100.000 de locuitori).

COVID-19, bolile cardiace și cele legate de consumul de alcool au fost principalele cauze ale mortalității prevenibile.

Principalele cauze ale mortalității din cauze tratabile sunt considerate bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral.

Mortalitatea ridicată în România o mai provoacă dieta nesănătoasă, fumatul și poluare, arată datele din raport.

În anul 2021 (acestea fiind cele mai recente date disponibile), țara noastră a cheltuit 1.663 de euro cu sănătatea pe cap de locuitor, mai puțin de jumătate din media UE a anului 2021 - 4.030 de euro.

”Chiar dacă cheltuielile cu sănătatea au crescut constant în ultimul deceniu și în timpul pandemiei, țara noastră alocă în continuare cele mai mici cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor dintre țările UE.

România alocă sănătății un procent de doar 6,5% din PIB, în condițiile în care numeroase categorii sunt scutite de la plata asigurării de sănătate - doar 36% dintre cei care beneficiază de servicii de sănătate plătesc asigurare de sănătate”, mai arată același raport.

Totodată, românii sunt europenii care dau cei mai mulți bani din propriul buzunar pentru serviciile din sănătate: o rată de 21%, mult peste media UE, care este de 15%.

În anul 2022, 18% dintre români au raportat faptul că au fost în situația de a achita o plată suplimentară sau un cadou pentru medic sau asistentă. Este cea mai ridicată rată din UE, unde media la acest capitol este de 4%.

×
Subiecte în articol: decese romania boli tratabile prevenție
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close