Antena 3 CNN Campanii România la înălţime România la înălţime - Parcul Arheologic Porolissum, un sit unic în Transilvania de Nord

România la înălţime - Parcul Arheologic Porolissum, un sit unic în Transilvania de Nord

România la înălţime - Parcul Arheologic Porolissum, un sit unic în Transilvania de Nord
Sursa foto: Foto: www.ghidvideoturistic.ro
de M.T.    |    07 Mai 2014   •   15:15
Antena 3 a început o campanie de promovare a celor mai frumoase locuri turistice din România. Sigur că astfel de campanii s-au mai făcut, numai că aceasta este filmată în mod deosebit.

Toate cadrele sunt filmate cu o dronă, ceea care conferă o perspectivă deosebită monumentelor sau locurilor. Vor fi astfel prezentate zeci de obiective turistice de sus, prin imagini care te lasă fără cuvinte.

Porolissum a fost cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din Provincia Dacia şi este un sit unic în Transilvania de Nord, având o suprafaţă de 500 ha şi fiind un uriaş muzeu în aer liber. Aflat în judeţul Sălaj, fosta aşezare romană reprezintă un important obiectiv turistic şi rămâne unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România.

Parcul arheologic Porolissum cuprinde un important centru preistoric şi dacic, precum şi fortificaţii romane, valuri de pământ, întinse pe aproximativ 8 km lungime, şanţuri şi ziduri de apărare, două castre romane, aşezarea civilă urbană - municipiul roman Porolissum, necropole romane, amfiteatru roman şi două aliniamente de apeducte cu o lungime de circa 300 de metri.

Practic, toate aceste elemente de civilizaţie romană formau un important centru militar şi urban, care au făcut din Porolissum capitala firească a provinciei Dacia Porolissensis, statut acordat de împăratul Hadrian, în jurul anului 123 d. Ch.

Iniţial, Porolissum a fost stabilit ca tabără militară în anul 106 d. Ch, în timpul celui de-al doilea război daco-roman al împăratului Traian. Putea primi 5.000 de soldaţi din trupele auxiliare. Oraşul avea însă să se dezvolte ulterior datorită comerţului cu băştinaşii daci şi cu alţi barbari. În timpul împăratului Septimius Severus (193-2011), oraşul a primit statut de municipium, iar după retragerea aureliană din 271, a fost părăsit de romani, dar există dovezi arheologice care confirmă că a fost în continuare locuit timp de mai multe secole.

Săpăturile la situl arheologic de la Porolissum au început în anii '70 şi se desfăşoară şi în prezent. Excavaţiile au dus la descoperirea mai multor instalaţii militare şi civile, printre care se află băi publice, mai multe temple, un amfiteatru şi case de locuit. De asemenea, una dintre porţile zidului de piatră a fost reconstruită.



Săptămânal, la Antena 3 veţi putea vedea cel puţin 3 obiective turistice din ţara noastră filmate de la înălţime. Totul e posibil după investiţii de mii de euro în drone, accesorii şi alte echipamente.

Antena 3 şi ghidvideoturistic.ro promovează o Românie spectaculoasă, pe care cârcotaşii din străinatate nu o vor putea contesta. Cele mai frumoase locuri din ţara noastră vor putea fi văzute de la înălţime, filmate cu ajutorul dronelor.

×
Subiecte în articol: România la înălţime
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close