Antena 3 CNN Campanii România la înălţime România la înălţime: Uimitoarea Ulpia Traiana Sarmizegetusa

România la înălţime: Uimitoarea Ulpia Traiana Sarmizegetusa

România la înălţime: Uimitoarea Ulpia Traiana Sarmizegetusa
04 Iun 2014   •   13:12
Antena 3 a început o campanie de promovare a celor mai frumoase locuri turistice din România. Sigur că astfel de campanii s-au mai făcut, numai că aceasta este filmată în mod deosebit.

Toate cadrele sunt filmate cu o dronă, ceea care conferă o perspectivă deosebită monumentelor sau locurilor. Vor fi astfel prezentate zeci de obiective turistice de sus, prin imagini care te lasă fără cuvinte.
Oras în Dacia romana, fondat de primul guvernator al provinciei, Terentius Scaurianus, între anii 108 - 110, în timpul domniei împaratului Hadrian orasul primeste si numele de Sarmizegetusa, purtat de capitala Regatului Dac al lui Decebal, situata la 40 de km E de noua ctitorie, iar din 222, pâna la 235 va purta si epitetul de metropolis. Fondata în sudul Transilvaniei, în sud-vestul depresiunii Hateg, pe locul unei tabere a legiunii a V-a Macedonica, Ulpia Traiana este populata de veterani ai razboaielor dacice, primind de la întemeiere, rangul de colonia, iar locuitorii ei beneficiind de ius italicum.

Cu o suprafata de cca. 30 ha si o populatie de 20.000 - 25.000 locuitori, puternic fortificata Ulpia Traiana a fost, în secolele II - III, centrul politic, administrativ religios al provinciei Dacia. S-au pastrat pâna astazi forul, palatul augustalilor, thermele, amfiteatrul, edificii publice si particulare.


Sarmizegetusa, comuna în judetul Hunedoara, alcatuita din 5 sate, situata în sud-vestul depresiunii Hateg, la poalele de nord-est ale muntilor Tarcu si cele de sud-est ale muntilor Poiana Ruscai, pe cursul superior al râului Breazova, în zona pasului Poarta de Fier a Transilvaniei, prin care se asigura legaturile rutiera si feroviara cu Banatul, este teritoriul unde au fost descoperite vestigiile orasului roman cu rang de colonie, Colonia Dacica, întemeiat în anii 108 - 110 de catre Decimus Terentius Scaurianus, în numele împaratului Traian, pe locul unde existase tabara Legiunii a V-a Macedonica, imediat dupa victoria armatelor romane asupra dacilor si constituirea provinciei romane Dacia.

Colonizat ulterior cu veterani romani (deductio veteranorum) care participasera la razboiele de cucerire a Daciei, orasul a devenit capitala provinciei romane Dacia. Aici se aflau sediul guvernatorului provinciei, al aparatului administrativ, fiscal, militar, economic si religios. În timpul împaratului Hadrian (117-138), Sarmizegetusa a luat numele de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, caruia i se va adauga în perioada 222-235 epitetul de metropolis.

Semnificatia numelui Sarmizegetusa nu se cunoaste cu exactitate, cel mai probabil o ipoteza ar fi accea a compunerii numelui din doua elemente de baza: zermi (stânca, înaltime) si zeget (palisada, gard, cetate), el ar fi însemnat: "Cetatea de pe stânca", "Cetatea înalta". Cu timpul, numele orasului roman întemeiat de Traian se simplifica în acela de Colonia Sarmizegetusa.


Antena 3 şi ghidvideoturistic.ro promovează o Românie spectaculoasă, pe care cârcotaşii din străinatate nu o vor putea contesta. Cele mai frumoase locuri din ţara noastră vor putea fi văzute de la înălţime, filmate cu ajutorul dronelor.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close