Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă România, în fața sezonului rece: Țara noastră va fi dependentă și în această iarnă de importurile de energie din străinătate

România, în fața sezonului rece: Țara noastră va fi dependentă și în această iarnă de importurile de energie din străinătate

I.C.
1 minute de citit Publicat la 17:09 30 Oct 2024 Modificat la 17:12 30 Oct 2024
cdb8c077-ecba-4392-b66f-58d4f0b9b30a
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Foto: antena 3 CNN

România va fi dependentă și în această iarnă de importurile de energie din străinătate. Este anunțul făcut de ministrul Sebastian Burduja, la conferința Antena 3 CNN, care a reunit experți în domeniu.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: Suntem parțial cel puțin dependenți de importuri de energie electrică. La gaze, situația stă mult mai bine pentru noi. Suntem în supraplin, undeva la 103%, 2,3 miliarde normal metri cubi gaz înmagazinat, cu ceea ce producem pe timp de iarnă ne vom acoperi consumul. Cu excepția punctuală a cazurilor comerciale, în care importurile sunt în unele zile mai ieftine decât gazul extras din depozite.

Vasile Cârstea, Director General Depogaz Ploiesti S.R.L: 103% provine din faptul că am făcut investiții astfel încât capacitatea de înmagazinare a crescut cu 150 de milioane. Suntem în al doilea an de testare, astfel încât de la 1 aprilie 2025 această capacitate va fi operațională. Azi-mâine deja finalizăm achiziția pentru proiectul Bilciurești, proiect pe fonduri europene.

Până la distribuitori şi mai apoi la români, gazul trebuie transportat. Şi aici se fac calcule înaintea sezonului rece.

Elisabeta Ghidiu, Director Departament Transgaz S.A: Sistemul național de transport gaze naturale este pregătit pentru sezonul rece. V-am obișnuit cu investițiile, sunt și în ceea ce privește diversificarea surselor, dar și pe lucrările de modernizare și dezvoltare, astfel încât sistemul energetic să funcționeze în condiții de siguranță. Inclusib au fost finalizate lucrările care sunt pentru reparații la conducte, ce necesitau cuplare la SNT înainte de 1 noiembrie. Toate cele opt stații de comprimare sunt în stadii bune de funcționare.

Producţia de energie hidro a fost influenţată de perioada de secetă.

Karoly Borbely, Director General Hidroelectrica S.A: În lacuri suntem undeva acum la 2200 de giga, la final de decembrie trebuie să fim la 1800, deci suntem ok. Sub 70% suntem într-o zonă în care suntem bine. Deci nu, nu este rău.

Dezbaterile au avut loc în cadrul unei conferințe Antena 3 CNN, marca România Inteligentă.

×
TOP articole
x close