
Balconul unui apartament poate avea multiple roluri, de la spațiu de recreere la zonă funcțională pentru gătit sau depozitare. Pentru că în casă fiecare încăpere are o destinație specifică și bine definită, amenajarea unei zone de relaxare pe balcon este o idee bună, în special pentru cei care locuiesc într-un apartament și își doresc să fie mai aproape de natură.
Astfel, pentru că fiecare persoană are nevoie de un colțișor în care să se retragă și să relaxeze din când în când, iată care sunt lucrurile pe care să le iei în calcul atunci când planifici să amenajezi un spațiu de recreere pe balcon.
Evaluează spațiul disponibil și forma balconului
Înainte de a achiziționa obiectele necesare pentru amenajare, este important să evaluezi spațiul disponibil și să determini forma balconului. Cu alte cuvinte, verifică dimensiunea balconului și stabilește dacă acesta este spațios, lung și îngust, pătrat sau rotund.
Dimensiunea și forma balconului vor fi esențiale pentru alegerea mobilierului potrivit și pentru stabilirea stilului de amenajare. De pildă, un balcon de mici dimensiuni necesită mobilier compact și multifuncțional. Balcoanele lungi pot fi amenajate prin plasarea mobilierului de-a lungul pereților și decorate cu ghivece suspendate. Balcoanele spațioase, pe de altă parte, permit îmbinarea unei zone de recreere cu o zonă de servit masa.
Stabilește bugetul și necesarul pentru amenajare
În funcție de dimensiunea și de forma balconului, identifică un stil de amenajare potrivit și calculează un buget estimativ de care vei avea nevoie. Acesta este extrem de util pentru a face ajustările necesare în lista de cumpărături. În cazul în care nu dispui de fondurile necesare, poți lua în considerare varianta unui credit online, care să te ajute să achiziționezi obiecte calitative și durabile.
Totodată, indiferent dacă optezi pentru amenajarea balconului în stil minimalist, modern sau rustic, este esențial să îmbini funcționalitatea cu partea estetică. Optează pentru obiecte de mobilier multifuncționale, care să cuprindă și spații de depozitare. În plus, nu aglomera încăperea cu prea multe obiecte de decor, alegând, în schimb, plante potrivite cu forma balconului: plante cățărătoare pentru balcoane care au nevoie de umbră, plante voluminoase pentru balcoanele spațioase, care nu se bucură de prea multă natură în jur, și plante aromatice, care pot fi folosite la gătit, pe balcoanele cu spațiu limitat.
Îmbină funcționalitatea cu ideile inspirate
În amenajarea spațiului de relaxare, folosește perne, pături și covorașe pentru a crea o atmosferă confortabilă, și utilizează plantele pentru a spori gradul de intimitate și pentru a crea umbră. Sursele de iluminare sunt și ele importante în aspectul general al balconului. Astfel, pe timp de zi, permite luminii naturale să pătrundă din belșug, iar pe timp de noapte utilizează lămpi solare sau ghirlande luminoase pentru o lumină ambientală plăcută.
Obiectele de mobilier multifuncționale și compacte reprezintă o alegere ideală pentru zonele de relaxare mici. În plus, evită aglomerarea cu elemente de decor inutile și maximizează pe cât posibil întreg spațiul avut la dispoziție. În ceea ce privește paleta de culori, utilizează culori neutre sau deschise pentru a crea luminozitate și pentru a da senzația de spațiu aerisit. Pe de altă parte, textilele și mobilierul în culori rezistente la pete sau ușor de curățat sunt o alegere practică pe termen lung.
Nu în ultimul rând, zona de relaxare de pe balcon poate fi personalizată după bunul plac în funcție de destinația sa. Aceasta poate deveni colț de lectură, zonă de yoga sau loc de grădinărit, în funcție de modalitățile frecvente de a-ți petrece timpul liber.
Amenajarea unei zone de relaxare pe balcon nu trebuie să implice costuri uriașe și extrem de mult timp. Aceasta poate fi construită simplu, prin determinarea spațiului disponibil și a stilului dorit, prin alegerea unor elemente de decor și păstrarea unui echilibru permanent între estetică și funcționalitate.
Sursă foto: Shutterstock