Antena 3 Coronavirus Semnalul care arată sfârșitul pandemiei COVID. Adrian Streinu-Cercel, despre finalul pandemiei

Semnalul care arată sfârșitul pandemiei COVID. Adrian Streinu-Cercel, despre finalul pandemiei

de Laura Dinu    |    03 Mai 2022   •   11:47
Semnalul care arată sfârșitul pandemiei COVID. Adrian Streinu-Cercel, despre finalul pandemiei
Sursa foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre finalul pandemiei de coronavirus. „Avem un semnal când se termină, pentru că au început să apară celelalte virusuri din spate, adică au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri. Au început să apară virusurile gripale”.

„Mai sunt vreo 35 de variante care sunt în observație. Sunt și de luat în considerare din punct de vedere al posibilei implicări în problema de sănătate publică, așa că, din acest punct de vedere, avem masă de lucru, însă până acum nu a ieșit vreuna în evidență ca să devină de interes major pentru sănătatea publică. De aceea, putem spune că, în momentul de față, singurele variante de care se mai face vorbire în circulație cu transmitere la nivel comunitar, sunt variantele Delta, în proporție de 10%, și Omicron, în proporție de 90%”, a spus Adrian Streinu-Cercel la DCMedical

„Avem un semnal când se termină, pentru că au început să apară celelalte virusuri din spate, adică au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri. Au început să apară virusurile gripale. Deja, în fiecare zi, în camerele de gardă vin pacienți care au forme de gripă”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel. 

„Opinia mea este că, în cazul Omicron, în cazul SARS-Cov-2, nu putem să vorbim de imunitate de turmă. Adică acea imunitate colectivă care era de așteptat să fie în jur de 70-80 la sută și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz. Acest virus ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu s-a prea regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma”, susține medicul.

„Avem instrumente de lucru”, a mai zis acesta în cadrul emisiunii, precizând: „Se vorbește despre o nouă variantă de vaccin care să includă și Omicron din punct de vedere structural și, atunci, lucrurile vor avea un parcurs asemănător cu infecția cu virusurile gripale!”.

×
Subiecte în articol: Adrian Streinu-Cercel

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close