Antena 3 Coronavirus Româncă, asistentă medicală la un spital din Italia: "Este un coşmar! Să te uiţi în ochii pacientului, să vezi frica şi să fii neputincios"

Româncă, asistentă medicală la un spital din Italia: "Este un coşmar! Să te uiţi în ochii pacientului, să vezi frica şi să fii neputincios"

de Claudia Popovici    |    02 Apr 2021   •   16:28
Româncă, asistentă medicală la un spital din Italia: "Este un coşmar! Să te uiţi în ochii pacientului, să vezi frica şi să fii neputincios"

Mii de cadre medicale de naționalitate română lucrează în spitalele italiene. Ramona Iancu este una dintre acestea. Ea lucrează ca asistentă medicală la o clinică din Italia, care de la începutul pandemiei a devenit centru de tratament pentru bolnavii COVID-19.

În calitate de asistentă medicala secție COVID-19, dar şi voluntar de 4 ani la Crucea Roșie, românca a povestit cum este să fii în prima linie în lupta cu acest virus nemilos. 

„Mi-aș dori ca totul să fie doar un coșmar”

„Lucrez cu bolnavii COVID-19 zi de zi, am avut momente când eu și colegii mei ne-am fi dorit ca totul să fie doar un coșmar, zile pe care nu le doresc la nimeni și niciodată nu mi-aș fi imaginat că o să lucrez cu așa ceva", a spus Ramona.

„Să vezi frica din ochii pacientului și să te simți efectiv neputincios”

„Nu vă puteți imagina ce înseamnă să te uiți în ochii pacientului și să trebuiască să îl informezi de faptul că i se va pune casca pentru a putea fi ventilat mecanic sau, în cel mai rău caz, informat de faptul că o să trebuiască să fie dus la terapie intensivă și asta când se poate, adică atunci când sunt locuri disponibile", a mai povestit românca.

Mulți dintre noi nu au înțeles nici până acum ce înseamnă acest virus

"Să vezi frica din ochii pacientului și să te simți efectiv neputincios, tot ceea ce îți mai rămâne este doar să îl privești prin vizieră sau să îl atingi cu cele trei perechi de mănuși pe care le porți ca să îi dai puțin curaj. Mulți dintre noi nu au înțeles nici până acum ce înseamnă acest virus cu adevărat” a povestit românca pentru presa locală.

Ea a lansat şi un apel pentru români să aibă grijă de ei şi să respecte toate măsurile de protecție.

„Sfătuiesc oamenii să se spele pe mâini cu apă și săpun, să folosească gelul dezinfectant pe bază de alcool foarte des, să evite contactul strâns păstrând o distanță de un metru, să nu-și atingă ochii, nasul și gura cu mâinile, să evite strângerile de mână și îmbrățișările, locurile aglomerate și, cel mai important, să poarte masca", a recomandat Ramona.

Sâmbătă, 3 aprilie, Crucea Roșie Italiană organizează la Serravalle Scrivia (Piemont) un centru mobil de testare rapidă pentru detectarea virusului SARS-CoV-2. Toți cei care doresc vor putea să își facă un test rapid pentru COVID, în cadrul centrului care va fi administrat de asistenta româncă Ramona Iancu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close