Antena 3 Coronavirus Câini dresați să depisteze persoanele infectate cu COVID-19, folosiți la Spitalul Victor Babeș Timişoara

Câini dresați să depisteze persoanele infectate cu COVID-19, folosiți la Spitalul Victor Babeș Timişoara

de Mia Lungu    |    27 Apr 2021   •   17:30
Câini dresați să depisteze persoanele infectate cu COVID-19, folosiți la Spitalul Victor Babeș Timişoara
Sursa foto: Facebook

Există o metodă de a depista coronavirusul la fel de precisă, spun specialiştii, şi cu siguranţă mai ieftină decât testele PCR. Nasul excepţional al câinilor dresaţi să detecteze prezenţa virusului dă rareori greş.

Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara şi Centrul Chinologic Sibiu au pus la cale un proiect prin care căţei specializaţi să poată depista persoanele infectate.

Câinii sunt neîntrecuţi la detectarea mirosurilor, iar conducerea Spitalului Victor Babeş din Timişoara a decis să profite de talentul lor. Împreună cu Centrul Chinologic din Sibiu, spitalul a creat un laborator special.

"Am cerut persoanelor cu test pozitiv, dacă doreau sa participe la proiect, se recolta din transpirația de la subțioară, mostre preluate de echipa de la centru de dresaj, și-și făceau treaba specifică", spune doctorul Virgil Musta.

Toţi câinii care au recunoscut mostrele cu SARS-CoV-2, chiar dacă instructorii au încercat să-i dezorienteze

Au fost selectaţi 5 câini din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse intre șapte și nouă luni. Antrenamentul a început în ianuarie, dar deja sunt aşi.

"În momentul când identifică mirosul, ne semnalează prin poziție de așezat sau de urmărire, preluare sau schelălălit către o persoană"

Oamenii de ştiinţă susţin că patrupedele pot verifica sute de persoane pe oră în locuri aglomerate cum sunt aeroporturile şi că mirosul nu-i înşeală decât în cazuri foarte rare pe căţei.

Prima ţară care a folosit câini pentru depistarea SARS-CoV-2 la aeroport este Finlanda.

Câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu COVID 19 urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu

"Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecția exemplarelor canine care urmau să își desfășoare activitatea în cadrul proiectului și amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS CoV 2.

A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine", spune Cms șef Claudiu Leonard Bîlă, director Centru Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția specialiștilor Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu probe prelevate de la pacienții infectați cu COVID 19. Ulterior, în proiect au fost cooptate și alte spitale, majoritatea din județul Sibiu.

"Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostra de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat.

Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție COVID 19, chiar și in condițiile in care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă", spune SL. Dr Virgil Musta- Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

După primele șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienții COVID-19

Cea mai importantă condiție a fost ca pacienții selectați, care aveau confirmarea ca sunt infectați cu noul coronavirus printr-un test RT-PCR, sa nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID 19. Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicației împotriva bolii. În total, pentru dresajul câinilor, au fost folosite câteva sute de probe. Inițial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative.

După primele șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienții COVID 19. Specialiștii spun că animalele pot recunoaște mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

"În funcție de practica pe ziua respectivă și în funcție de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în același antrenament și probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanțe, obiecte, medicamente până la mâncare.

Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Și, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziție așezat, fie prin poziție de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcție de cum e prezentată situația", spune ag. sef princip. Silviu Stan – Centru Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.

Pentru început, câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu COVID 19 urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu. Aceștia vor fi amplasați în aerogara, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiștii DSP Sibiu.

Câinii Poliției sunt antrenați la Sibiu să detecteze persoanele infectate cu COVID-19

Structurile Poliției de Frontieră și Poliției Transporturi pot folosi aceste echipaje canine pentru a efectua verificări în anumite zone aglomerate, cum ar fi punctele de trecere a frontierei sau aeroporturile, nu ca o metodă de diagnosticare, ci ca o măsură complementară în lupta cu pandemia.

Acest proiect este o noutate pentru România, dar asemenea inițiative se dezvoltă și în alte țări din Europa, precum Germania, Finlanda, Franța sau Marea Britanie.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close