Antena 3 CNN Coronavirus COVID-19 poate distruge placenta și poate duce la nașterea unui copil mort

COVID-19 poate distruge placenta și poate duce la nașterea unui copil mort

Noi cercetări sugerează că coronavirusul poate invada și distruge placenta și poate duce la nașterea unui copil mort.

COVID-19 poate distruge placenta și poate duce la nașterea unui copil mort
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    10 Feb 2022   •   23:58

Este un rezultat neobișnuit pentru orice sarcină, dar femeile cu COVID-19 se confruntă cu un risc crescut. Autoritățile cred că vaccinarea poate ajuta la prevenirea acestor cazuri.

Cercetătorii din 12 țări, inclusiv Statele Unite, au analizat țesutul placentar și de la autopsia de la 64 de copii născuți morti și patru nou-născuți care au murit la scurt timp după naștere. Toate cazurile au implicat femei nevaccinate care au avut COVID-19 în timpul sarcinii.

Studiul susține dovezile din rapoarte confirmă că deteriorarea placentei, mai degrabă decât o infecție a fătului, este cauza probabilă a multor nașteri premature legate de COVID-19, a spus dr. Jeffery Goldstein, patolog la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

Dovezile anterioare sugerează că șansele de naștere a unui copil mort sunt mai mari decât de obicei pentru femeile însărcinate cu COVID-19, în special cu varianta delta. Recomandările de vaccinare includ femeile însărcinate și menționează riscul lor mai mare de complicații atunci când sunt infectate.

Autorul principal, Dr. David Schwartz, un patolog din Atlanta, a spus că alte infecții se pot infiltra în placentă și pot provoca moartea copilului, de obicei prin infectarea și deteriorarea fătului. Un exemplu recent este virusul Zika.

El și colegii săi au vrut să vadă dacă acesta este cazul nașterilor unor copii morti la femeile cu COVID-19. Dar ceea ce au găsit a fost aproape opusul: placenta a fost infectată și distrusă pe scară largă.

„La multe dintre aceste cazuri a fost distrusă peste 90% din placentă – foarte înfricoșător”, a spus Schwartz.

Țesutul placentar normal are o nuanță roșiatică sănătoasă și spongios. Specimenele pe care le-au studiat erau rigide, cu decolorări întunecate ale țesutului mort. În timp ce alte infecții pot deteriora uneori placenta, Schwartz a spus că nu le-a văzut niciodată provocând distrugeri atât de consistente și extinse.

Placenta este un organ care se formează și se atașează de uter în timpul sarcinii. Se conectează cu cordonul ombilical, oferind oxigen și hrană din fluxul sanguin al mamei.

Virusul a ajuns probabil la placentă prin fluxul sanguin, atașându-se de celulele susceptibile și provocând depozite de proteine ​​și o formă neobișnuită de inflamație care bloca fluxul sanguin și oxigenul. Acest lucru a dus, la rândul său, la moartea și sufocarea țesutului placentei, au spus cercetătorii.

Coronavirusul a fost detectat și la unii dintre fetuși, dar dovezile de sufocare în uter indică deteriorarea placentei ca fiind cea mai probabilă cauză de deces, au spus ei.

Un raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din noiembrie a constatat că, printre femeile însărcinate din SUA infectate cu COVID-19, aproximativ 1 din 80 de nașteri a fost o naștere morta - pierderea unui făt oricând după 20 de săptămâni. Aceasta este în comparație cu 1 din 155 în rândul femeilor neinfectate.

Nașterile premature din studiu au avut loc în medie la 30 de săptămâni; sarcinile normale durează aproximativ 40 de săptămâni.

Hipertensiunea arterială, anumite boli cronice și anomalii fetale se numără printre afecțiunile care pot crește șansele de naștere a unui copil mort, inclusiv la femeile cu COVID-19.

Nu este clar dacă infecțiile cu Omicron cresc, de asemenea, șansele; studiul a fost făcut înainte de apariția acelei variante extrem de infecțioase, potrivit NBC Chicago.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close