Antena 3 CNN Coronavirus Criteriile după care medicii decid ce bolnavi COVID au prioritate la patul din ATI

Criteriile după care medicii decid ce bolnavi COVID au prioritate la patul din ATI

Când bolnavii de COVID umplu spitalele şi începe bătaia pe un pat la ATI, pentru cei în stare mai gravă, medicii de la Spitalul Judeţean Suceava au stabilit nişte criterii.

Criteriile după care medicii decid ce bolnavi COVID au prioritate la patul din ATI
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    11 Oct 2021   •   15:22

Astfel, pentru a putea un pat la Terapie intensivă, atunci când acesta se eliberează, primul venit nu înseamnă mereu şi primul servit, spun medicii, potrivit adevarul.ro.

Totul după ce, luni dimineaţă, şapte pacienţi intubaţi sau ventilaţi non-invaziv, cu vârste cuprinse între 32 şi 80 de ani, aşteptau în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Suceava să se libereze un pat la Terapie Intensivă.  

"Se vorbea la un moment dat despre faptul că în momentul în care numărul de paturi de Terapie Intensivă este depăşit se ajunge la situaţia în care se decide cine este primul salvat, primul preluat. 

Ca o notă de atenţionare pentru cei care nu se vaccinează sau cei care refuză să creadă în acest virus, vreau să spun că noi avem indicaţia de a prelua cu precădere pacienţii mai tineri cu şanse de supravieţuire (...). 

Dr. Brădăţan: "99% dintre pacienţii cu COVID sunt nevaccinaţi"

E un algoritm mai complicat, n-am să intru acum aici (...)", a spus medicul urgentist Tiberius Brădăţan.

Potrivit specialistului, aproape toţi dintre pacienţii care ajung la UPU Suceava cu COVID-19 sunt bolnavi nevaccinaţi. Unii dintre ei, în special tineri, deşi sunt infectaţi, spun că nu cred în această boală. 

"Spre surprinderea mea, ceea ce ajunge la Spitalul Judeţean Suceava în Urgenţe, în proporţie de 99% ca pacienţi care au nevoie de îngrijiri, nu neapărat Terapie Intensivă, cu COVID, sunt pacienţi nevaccinaţi, dintre care în special cei tineri spun că nu cred că există acest virus. 

Chiar astăzi dimineaţă am avut un pacient care a declarat că povestea asta cu virusul este o poveste inventată ca să pună presiune pe oameni. Rămâi dezarmat. 

În fiecare zi avem 3-4 pacienţi intubaţi sau ventilaţi non-invaziv care îşi aşteaptă un loc în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului şi avem şi deja vetarni care stau câte 2-3 zile", a declarat medicul.  

Primele 10 localităţi din ţară cu cel mai mare procent de vaccinare

O comună din Timiş, urmată de municipiul Cluj-Napoca se află în top, în ce priveşte numărul persoanelor vaccinate anti-COVID.

În comuna Dumbrăvița, județul Timiș, rata de vaccinare este de 54,50%, în timp ce în municipiul Cluj-Napoca, rata ajunge la 47,19%, potrivit unei statistici realizate de platforma RO Vaccinare.

Următoarele localităţi sunt din judeţele Alba, Iaşi, Dolj, Harghita, Ilfov.

Rata de incidență a cazurilor COVID din Capitală sare de 14 la mia de locuitori

Incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns luni în București la peste 14 la mia de locuitori, după ce duminică a fost de 13,6.

Mai exact, luni, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile este de 14,2. Este cea mai mare incidență de la începutul pandemiei şi până acum.

În acest context, prefectul Capitalei avertizează că absolut toate locurile aglomerate din București vor fi împânzite de jandarmi și polițiști.

×
Subiecte în articol: COVID-19 prioritate Tiberius Brădăţan
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close