Antena 3 CNN Coronavirus Medic: ”Datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron riscă să nu se aplice în România, din cauza gradului de vaccinare redus”

Medic: ”Datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron riscă să nu se aplice în România, din cauza gradului de vaccinare redus”

Datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron, care pare să fie o variantă mai ușoară a SARS-CoV-2, riscă să nu se aplice în România, din cauza ratei mici de vaccinare a populației.

Medic: ”Datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron riscă să nu se aplice în România, din cauza gradului de vaccinare redus”
Sursa foto: Lauren DeCicca/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    02 Ian 2022   •   13:20

”Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a explicat medicul.

Până acum sunt 92 de cazuri de Omicron în România.

Estimările pentru noul val provocat de Omicron, 25.000 de cazuri pe zi la sfârşitul lunii ianuarie, în România

”Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicţie. Ştim că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă şi o parte bună a acestei situaţii. Din datele pe care le avem din Marea Britanie şi din vestul Europei, Omicron produce forme uşoare de boală.

Marea Britanie chiar a dat ieri publicităţii un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienţilor cu 20-25 la sută şi reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a spus Radu Ţincu, la Digi 24.

Medicul a avertizat, însă, că România are o particularitate faţă de ţările din Vest, aceea că nu avem un grad suficient de populaţie vaccinată, astfel încât datele de acolo nu sunt reproductibile în totalitate în ţara noastră.

×
Subiecte în articol: omicron
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close