Antena 3 CNN Coronavirus EMA reacționează după ce unele state au început să administreze doza a 3-a

EMA reacționează după ce unele state au început să administreze doza a 3-a

Agenția Europeană a Medicamentului, EMA, a transmis joi că este necesară accelerarea vaccinării anti-COVID conform schemei actuale.

EMA reacționează după ce unele state au început să administreze doza a 3-a
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Sep 2021   •   19:36

EMA încă nu a făcut nicio recomandare pentru eventuala administrare a celei de-a treia doze.

Agenția examinează în prezent aplicația depusă de producător pentru vaccinul Pfizer/BioNTech (cu denumirea oficială Comirnaty) în vederea administrării dozei 3 la șase luni după rapel și urmează să dea un răspuns "în câteva săptămâni".

EMA a confirmat că şi compania americană Moderna a început să transmită agenției informații din studiul său clinic privind așa-numitul booster shot sau doza de consolidare.

Responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare, Marco Cavalieri, spus joi că "prioritatea campaniilor de vaccinare în Uniunea Europeană" trebuie să fie imunizarea a cât mai mulți oameni cu schema actuală de vaccinare. Asta înseamnă două doze pentru Pfizer, Moderna şi AstraZeneca sau doza unică în cazul Johnson & Johnson.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit ar trebui să fie primele candidate la doza a 3-a, spune EMA

Odată protejată cea mai mare parte a populației, ar trebui să capete prioritate persoanelor cu sisteme imunitare deficitare sau unele grupuri de persoane vârstnice în perspectiva celei de-a treia doze, arată EMA.

În cazul acestor persoane, vaccinarea cu actuala schemă completă nu este suficientă pentru a le proteja în fața formelor grave de COVID-19 și pentru a evita spitalizarea.

"Este tot mai clară necesitatea de a lua în considerare doze suplimentare pentru persoanele cu un răspuns slab la vaccin", arată Marco Cavalieri.

Ce spune EMA despre statele care au furat startul cu doza a 3-a

Specialiștii fac diferența între "doza suplimentară" și "doza de consolidare". Aceasta din urmă ar urma să fie administrată persoanelor cu sisteme imunitare normale, ca urmare a scăderii în timp a protecției oferite de primele două doze.

În contextul răspândirii variantei Delta de COVID, mult mai contagioasă decât variantele anterioare, mai multe state din Uniunea Europeană au decis administrarea celei de-a treia doze fără a mai aștepta concluziile EMA.

"Statele membre pot proceda în orice mod cu planurile lor pentru administrarea unor doze suplimentare sau de consolidare, ca măsură practică, înainte de a putea fi luată o decizie de reglementare.

Agenția înțelege foarte bine această decizie în contextul actual de urgență prin care trecem", a spus Marco Cavalieri. 

×
Subiecte în articol: EMA Doza a treia COVID-19 Marco Cavalieri
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close