Antena 3 CNN Coronavirus EMA adaugă o boală gravă și letală pe lista efectelor adverse ale unuia dintre vaccinurile anti-COVID. Un artist cunoscut i-a căzut victimă

EMA adaugă o boală gravă și letală pe lista efectelor adverse ale unuia dintre vaccinurile anti-COVID. Un artist cunoscut i-a căzut victimă

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat adăugarea unei forme rare de afecțiune a măduvei spinării pe lista efectelor adverse ale vaccinului anti-COVID în doză unică dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson.

EMA adaugă o boală gravă și letală pe lista efectelor adverse ale unuia dintre vaccinurile anti-COVID. Un artist cunoscut i-a căzut victimă
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Noi 2021   •   06:20

Este vorba despre mielita transversă

Rapoarte despre această maladie neurologică gravă au influențat decizia de stopare a studiilor clinice în fază incipientă care vizau atât dezvoltarea vaccinului AstraZeneca, cât și a vaccinului Johnson&Johnson, ambele cu o tehnologie similară la bază, notează Agerpres, citând Reuters.

Un artist rock, fondator al trupei Slipknot, a murit de mielită transversă

Joey Jordison (foto următoare), membru fondator al trupei americane Slipknot, considerat unul dintre cei mai importanți toboșari rock din lume, a murit anul acesta la finele lunii iulie, la vârsta de 46 de ani.

Jordison cunoscut și gloria în afara Slipknot, în 2010, atunci când a fost votat cel mai bun toboșar din ultimii 25 de ani de cititorii revistei Rythm, dedicată artiștilor care cântă la tobe.

Artistul a părăsit trupa Slipknot în circumstanțe tensionate în anul 2013, acuzând grupul că l-a concediat.

Mai târziu, Jordison a dezvăluit că suferea de mielită transversă, care îi afecta capacitatea de a cânta la tobe.

Mielita transversă este o inflamație a coloanei vertebrale. Boala afectează sistemul nervos și se poate manifesta prin simptome care includ durere sau alte probleme senzoriale, slăbiciune sau paralizie a mușchilor sau disfuncții ale vezicii urinare sau intestinelor.

Mielita transversă poate fi declanșată de diferiți factori, inclusiv infecții si afecțiuni ale sistemului imunitar.

Boala poate apărea la orice vârstă.

EMA analizează rapoarte privind o boală sanguină depistată în urma injecțiilor cu Moderna

Într-un anunț actualizat despre siguranța tuturor vaccinurilor create împotriva noului coronavirus, EMA a mai precizat, joi, că a analizat şi rapoarte despre o boală rară a sângelui, sindromul de extravazare capilară (Capillary Leak Syndrom, CLS), în urma imunizării cu serul anti-COVID-19 al companiei  Moderna.

EMA a menționat că a înregistrat șase cazuri de CLS și că analizează în prezent toate datele disponibile, precizând că, deocamdată, nu este clar dacă există o legătură de cauzalitate între cazurile raportate și vaccinul companiei americane.

CLS este o afecțiune care provoacă scurgerea sângelui din vasele mici de sânge (capilare), cauzând inflamații și scăderea presiunii sanguine.

Incidența acestui sindrom a fost studiată şi în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

Reuters notează că reprezentanții companiilor Johnson&Johnson şi Moderna nu au dat curs, momentan, solicitărilor de a face declarații pe în urma anunțurilor făcute de EMA.

EMA: Nu sunt dovezi privind sindromul MIS și vaccinurile ARN mesager

EMA a arătat, de asemenea, că în prezent nu există dovezi suficiente care să demonstreze o posibilă legătură între cazurile rare de sindrom inflamator multisistemic (MIS) şi vaccinurile pe bază de ARN mesager create de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Agenția europeană studiază în prezent dacă aceste vaccinuri deja aprobate împotriva COVID-19 ar putea să cauzeze MIS.

Acest sindrom este o afecțiune gravă, dar rară, în urma căreia parți din organism încep să se inflameze, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii şi organele gastrointestinale.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close