Antena 3 CNN Coronavirus Medic epidemiolog: Ce înseamnă, de fapt, răspândire comunitară peste 3 cazuri la mia de locuitori

Medic epidemiolog: Ce înseamnă, de fapt, răspândire comunitară peste 3 cazuri la mia de locuitori

Medicul epidemiolog Octavian Jurma explică, detaliat, pe contul său de Facebook, ”ce înseamnă răspândire comunitară intensă.

Medic epidemiolog: Ce înseamnă, de fapt, răspândire comunitară peste 3 cazuri la mia de locuitori
de Laura Dinu    |    01 Dec 2020   •   09:30

Ce înseamnă răspândire comunitară intensă (peste pragul legal de carantină zonală de 3 la mie)?

Să luăm Timișoara, care astăzi are oficial 6.84.

Asta înseamna că 1 din fiecare 145 timișoreni testați s-au infectat (sunt pozitivi) în ultimele 14 zile. Având în vedere că la o rată de pozitivare peste 10% incidența reală este de 5 și 10 ori mai mare rezultă că aproximativ 1 din fiecare 13 - 25 de timișoreni s-a infectat în ultimele 14 zile.

Recent Monica, soția mea, care organizează vacanțe în destinații exotice pentru grupuri relativ mici, a aflat cum se aplică această statistică în viața noastră reală.

Încă de la începutul anului a început să pregătească o vacanța la care visa de mult în Zanzibar-Tanzania. Plecarea este mâine dimineață cu un grup de 12 persoane.

Având în vedere costul destul de ridicat al acestor călătorii (peste 3,500 de euro de persoană) măsuri excesive de protecție au fost luate de participanți pentru a nu risca să rateze vacanța din cauza infecției cu COVID-19.

Grupul numără așadar 13 persoane și toți au decis să se testeze înainte de plecare dar să și intre într-o stare maximă de izolare personală cu 2 săptămâni înainte de plecare. La înscriere li s-a recomandat de asemenea nu doar să respecte cu strictețe măsurile de precauție dar să și evite orice contact social care nu este esențial.

”Virusul face regulile, nu noi!”

Cu toate aceste precauții, rezultatele testelor făcute cu 48 de ore înainte de plecare au identificat azi o persoană pozitivă! În caz că vă întrebați, da, persoana respectiva a lucrat de acasă și s-a izolat în această perioadă.

Din fericire o altă recomandare a fost achiziția unei polițe de asigurare COVID-19 pentru călătorie și banii nu sunt pierduți, dar vă dați seama ce tragedie să vezi cum ți se închide ușa în nas de către COVID-19 când ești la un pas de o vacanța de vis pe care o meriți cu prisosință!

Morala? Virusul face regulile, nu noi! Nu e vorba despre ce merităm sau ce putem, este despre ce poate virusul să facă chiar și în urma unui singur moment de slăbiciune sau neatenție.

Momentul infectării trebuie amânat cu tot ce ne stă în putință ca persoană și ca societate. Odată ce infectarea are loc opțiunile noastre sunt mult mai restranse și mai costisitoare iar rezultatele mult mai puțin benefice.

Cine nu respectă statistica devine statistic

Probabilitatea de infectare crește proporțional cu rata de incidență și este guvernată de legile naturii descrise prin metode pe care le numim generic "statistică". Statistica bate mereu intuiția în toate cazinourile, casele de pariuri și păcănelele din lume. Statistica bate retorica politică  și teribilismul infantil. Cine nu respectă statistica devine statistică.

Daca statistica bate un grup de 13 oameni motivați care au atât de mult de pierdut dacă nu sunt atenți la fiecare detaliu, vă dați seama ce ravagii face zilnic acesta incidența aparent banală (6 la mie, 7 la mie, 10 la mie) în grupurile sociale care nu respectă doar superficial aceste reguli sau le ignoră.

Pe de altă parte, 12 persoane nu s-au infectat. Această statistică ne spune că e posibil să formam grupuri mici de socializare pe termen mai lung care să ne permită să rezistăm la cele câteva luni în care suntem pe cont propriu sub ocupația COVID-19, până vom fi eliberați de vaccin. E strategie care se poate aplica și de sărbători.

Foarte generic, aceste grupuri ar trebui să nu fie mai mari decat 14 - RI1K14 (incidenta la 1,000) - în Timișoara ar fi 14 - 7 = maxim 7-8 persoane, etc - iar interacțiunea să fie strict limitată la aceste grupuri. Evident ideal este să rămâneți singuri în familie dar aceasta era o soluție viabilă pe termen scurt 2-4 săptămani și nu pentru un orizont de 2-4 luni.

Sunt măsuri care par excesive în contextul rozaliu oficial, prin urmare sunt adecvate condițiilor foarte aspre de pandemie spre care ne îndreptam în realitate”, explică medicul epidemiolog Octavian Jurma pe Facebook. 

×
Subiecte în articol: incidenta Octavian Jurma
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close