Antena 3 CNN Coronavirus "Totul se făcea noaptea": Într-un laborator ilegal din SUA s-au găsit şoareci modificaţi genetic cu scopul de a "se infecta şi de a împrăştia COVID-19"

"Totul se făcea noaptea": Într-un laborator ilegal din SUA s-au găsit şoareci modificaţi genetic cu scopul de a "se infecta şi de a împrăştia COVID-19"

Autoritățile americane au descoperit un laborator ilegal din California plin de agenţi patogeni infecţioşi, deşeuri medicale şi sute de şoareci modificaţi genetic, cu scopul de a "se infecta şi de a împrăştia COVID-19".

"Totul se făcea noaptea": Într-un laborator ilegal din SUA s-au găsit şoareci modificaţi genetic cu scopul de a "se infecta şi de a împrăştia COVID-19"
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    02 Aug 2023   •   09:48

Compania medicală chinezească Prestige Biotech, înregistrată în Nevada, avea un punct de lucru fără licenţă în Reedley, California, un oraş la 40 km de Fresno.

Spațiul se dorea a fi un laborator de diagnosticare, spune Nicole Zieba, city managerul din Reedley, dar tot aceasta confirmă că "nu au avut niciodată licenţă de funcţionare. Nimeni din oraş nu ştia ce se întâmplă în clădirea aceea, pentru că totul se făcea noaptea", potrivit USA Today. 

Departamentul de Sănătate Publică din Fresno a lansat investigaţia asupra laboratorului în decembrie 2022, după ce a fost văzut un furtun de grădină ataşat unei clădiri despre care se credea că este abandonată. 

În luna martie, s-a descoperit că în clădire erau depozite mai multe chimicale, substanţe biologice, lichide corporale, dar şi sute de şoareci de laborator. Ba mai mult, au fost găsite şi dispozitive medicale acolo, cum ar fi teste de sarcină sau teste COVID-19

"Fiind vorba despre un oraş mic, de 26.000 locuitori, am intrat în ceea ce credeam că este o clădire goală şi am găsit obiecte de laborator, şoareci vii... a fost şocant", a mai spus Zieba. 

După mai multe încercări de comunicare cu Prestige Biotech, autorităţile din Fresno acuză compania de lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte informaţiile, dar şi că nu pun la dispoziţia oficialilor un plan cu privire la aruncarea deşeurilor medicale. 

Cel puţin 20 de agenţi patogeni, identificați de CDC în laborator

După ce autorităţile au descoperit ce era în clădire, agenţiile federale, statale şi locale s-au alăturat investigaţiei. 

"Mai multe camere din depozit erau pline de vase cu diverse lichide şi cu aparate. Departamentul de Sănătate Publică din Fresno a găsit sânge, ţesut, şi alte seruri, dar şi sute de fiole cu fluide fără etichetă şi despre care se crede că conţin materiale biologice. 

Sute de şoareci erau păstraţi în cuşti supraaglomerate, fără apă şi mâncare, şi erau modificaţi genetic pentru a transporta virusul COVID", se mai arată în documentele investigaţiei

"Şi am mai găsit şi nişte viruşi vii, cum ar fi HIV, COVID, chlamidia, rubeolă, malarie, din acestea", a mai spus şi Zieba. 

City Managerul a făcut apel la centrul pentru prevenţia şi controlul bolilor, CDC, după ce au fost găsite frigidere care erau setate pe temperatura de -80 grade Celsius. CDC a găsit acolo cel puţin 20 de agenţi patogeni cu potenţial infecţios. 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close