Antena 3 CNN Coronavirus Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare pentru Ludovic Orban în criza generată de coronavirus

Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare pentru Ludovic Orban în criza generată de coronavirus

Europarlamentarul Maria Grapini i-a adresat o scrisoare premierului interimar Ludovic Orban în care îi propune o serie de măsuri urgente ce trebuie luate în calcul de Guvern, în contextul răspândirii noului coronavirus în România.

Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare pentru Ludovic Orban în criza generată de coronavirus
12 Mar 2020   •   12:13

 ”Stimate domnule prim-ministru,

În calitate de europarlamentar vă transmit propunerea unor măsuri urgente pentru situația de criză în care se află România și pentru diminuarea efectelor sociale și economice.
 
Epidemia de COVID 19 care se extinde pe continentul european obligă statele să ia măsuri de sprijin pentru companiile care vor avea de suferit și, deopotrivă, pentru a evita o criză economică. Unele state membre au anunțat deja scheme menite să scoată companiile din impas, iar în România micii întreprinzători au nevoie ca statul să îi sprijine.
 
Costurile generate de COVID 19 trebuie diferențiate, iar decidenții publici trebuie să le trateze atât separat cât și să le integreze într-o estimare. Ar trebui să fie, probabil, comun acceptat că principiul fundamentat de abordare integrată este acela că orice guvern dintr-o țară afectată de o asemenea epidemie trebuie să controleze si să minimizeze costurile agregate totale ale crizei.
 
Măsurile economice sunt absolut necesare și trebuie luate concomitent cu cele de prevenție privind răspândirea COVID 19.
 
 1. O strategie integrată de comunicare pentru toți cetățenii privind măsurile de prevenție a transmiterii și răspândirii virusului
 
 2. Alocarea unui buget dimensionat la nivelul acoperirii necesarului de achiziții de materiale, aparatură și medicamente și asigurarea stocurilor necesare.
 
 3. Demersuri urgente la Comisia Europeană pentru a accesa bugetul european pus la dispoziție pentru asigurarea de materiale și medicamente necesare pentru prevenirea răspândirii virusului, dar și pentru tratamentul bolnavilor.
 
 4. Asigurarea cu materiale necesare (măști, mănuși, dezinfectate) n toate mijloacele de transport.
 
 5. Asigurarea de materiale necesare pentru prevenție în toate punctele de frontieră de intrare în țară
 
 6. Asigurarea resursei umane necesare verificării fiecărui cetățean care dorește să intre în țară și asigurarea de spații special amenajate pentru carantină și spitalizare.
 
 7. Concomitent cu măsurile de prevenție pentru evitarea răspândirii virusului COVID 19, trebuie stabilite urgent măsuri de contracarare a efectelor negative asupra economiei:
 
 - alocarea de la buget prin scheme de ajutor de stat linii de finantare pentru IMM-uri din turism, transport, industria prelucrătoare, în funcție de cifra de afaceri din 2019.
 
 - Exceptarea IMM-urilor și angajaților acestora timp de 6 luni de la plata impozitului pe venit
 
 - Reducerea TVA la firmele de turism, transport, industria prelucrătoare la 1% pana la sfarsitul anului 2020.
 
 -BNR să diminueze rezervele minime impuse băncilor comerciale cu condiția ca băncile să diminueze dobânzile la credite și să elimine penalitațile de întârziere la ratelor pentru cetățeni până la finalul anului.
 
 - Demersuri imediate la Comisia Europeană pentru renunțarea la condiția de deficit bugetar de maxim 3% pentru 2020”, se arată în scrisoarea semnată de europarlamentarul Maria Grapini.
 
 
 

×
Subiecte în articol: coronavirus Maria Grapini
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close