Antena 3 CNN Coronavirus Un medic care a susținut că are un ”leac miraculos” pentru COVID, a ajuns la închisoare

Un medic care a susținut că are un ”leac miraculos” pentru COVID, a ajuns la închisoare

În martie și aprilie 2020, pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit și oamenii au rămas izolați în casele lor, un medic din San Diego s-a lăudat că are un „leac miraculos” - hidroxiclorochina.

Un medic care a susținut că are un ”leac miraculos” pentru COVID, a ajuns la închisoare
Sursa foto: Hepta/ Zuma Press / Rafael Henrique
de Alexandra Ionescu    |    31 Mai 2022   •   21:25

În e-mailurile de marketing, Jennings Ryan Staley a spus că medicamentul a fost inclus în „kitul său de tratament” pentru coronavirus, în ciuda faptului că medicamentele deveneau din ce în ce mai rare.

Dar Staley a avut o modalitate de a le obține, i-a spus mai târziu unui agent federal sub acoperire. El a plănuit să introducă ilegal un butoi de pudră de hidroxiclorochină cu ajutorul unui furnizor chinez.

Staley a fost condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare și un an de închisoare la domiciliu pentru înșelătorie. El a pledat vinovat anul trecut.

„În apogeul pandemiei, înainte ca vaccinurile să fie disponibile, acest medic a căutat să profite de temerile pacienților”, a declarat procurorul american Randy Grossman într-un comunicat de presă. „A abuzat de poziția sa de încredere și a subminat integritatea întregii profesii medicale.”

Hidroxiclorochina este adesea prescrisă persoanelor cu lupus și artrită reumatoidă și este utilizată pentru a trata malaria. Medicamentul a fost prezentat în mod repetat de către președintele Donald Trump, începând cu primele zile ale pandemiei, ca un „as din mânecă”.

Aprobarea lui Trump a făcut ca cererea pentru medicament să crească, ceea ce a dus la penurie și, în cele din urmă, i-a afectat pe cei care aveau nevoie de el pentru probleme de sănătate non-covid. Studiile au descoperit ulterior că hidroxiclorochina nu este un tratament eficient pentru COVID și nu a împiedicat oamenii să se îmbolnăvească.

Potrivit procurorilor, agenții federali au început să îl cerceteze pe Staley după ce clienții îngrijorați au alertat FBI-ul cu privire la e-mailurile de marketing de la Skinny Beach Med Spa. Compania a făcut publicitate „inovațiilor de frumusețe de clasă mondială la prețuri accesibile”, arată documentele instanței și a oferit servicii inclusiv Botox, transfer de grăsime, îndepărtarea părului și îndepărtarea tatuajelor.

La sfârșitul lunii martie 2020, un agent sub acoperire a răspuns la unul dintre e-mailuri și a întrebat despre trusa de tratament.

Când Staley și agentul au vorbit la telefon la scurt timp după aceea, medicul a susținut în mod fals că hidroxiclorochina este un „tratament magic” și un „leac uimitor” care ar menține pe cineva imun la COVID  timp de cel puțin șase săptămâni, potrivit dosarelor instanței.

„Este preventiv și curativ”, i-a spus Staley agentului sub acoperire, arată documentele instanței. „Este greu de crezut, este aproape prea frumos pentru a fi adevărat. Dar este un fenomen clinic remarcabil.”

El a adăugat că virusul „dispare literalmente în câteva ore” după ce o persoană ia medicamentul.

Când a fost întrebat de agent dacă medicamentul este un remediu „garantat” pentru COVID, Staley a spus da, dar a clarificat că „există întotdeauna excepții” și „nu există garanții”.

În timpul apelului, Staley i-a spus și agentului cum se aproviziona cu hidroxiclorochina. El a spus că „a luat ultimul rezervor de hidroxiclorochină scos ilegal din China”  și că a „păcălit vămile” etichetând butoiul drept „extract de cartofi dulci”.

El a adăugat că pulberea a fost suficientă pentru a face 8.000 de doze.

Staley a fost acuzat la mijlocul lui aprilie 2020 și a pledat vinovat în iulie 2021. Ca parte a acordului său de recunoaștere a vinovăției, Staley a recunoscut și că s-a prezentat drept unul dintre angajații săi pentru a completa o rețetă de hidroxiclorochină pentru a o utiliza apoi în trusele sale, au spus procurorii. 

Ca parte a sentinței sale de vineri, Staley a fost obligat să plătească o amendă de 10.000 de dolari și să restituie cei 4.000 de dolari pe care agentul federal i-a plătit pentru kit.

×
Subiecte în articol: COVID-19 coronavirus medic leac inchisoare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close