Antena 3 CNN Coronavirus Mituri legate de coronavirus, demontate de medici. Care e cea mai eficientă metodă de dezinfectare

Mituri legate de coronavirus, demontate de medici. Care e cea mai eficientă metodă de dezinfectare

Au apărut în ultimul timp tot felul de mituri referitoare la perioada de incubație a coronavirusului, la metode de dezinfectare, la posibilitatea de a ne îmbolnăvi iar după vindecare. Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a lămurit toate aceste aspecte la Antena 3.

Mituri legate de coronavirus, demontate de medici. Care e cea mai eficientă metodă de dezinfectare
Sursa foto: Pexels
14 Mar 2020   •   13:03

Dezinfectarea ambalajelor produselor cu clor

"Gândiți-vă că întodeauna când un aliment este ambalat, hai să plecăm de la ideea că pe acel ambalaj vor fi o grămadă de micro-organisme, în general vorbind. Să ajungem în punctul în care să curățăm cu clor o substanță care e iritantă și pentru piele și la un moment dat poate să fie iritantă și pentru căile respiratorii cred că e puțin cam mult. De ce ne-ar folosi să introducem ambalajul respectiv în clor? Dacă avem mâinile curate, dacă desfacem ambalajul și plecăm de la ideea că oricum acel ambalaj nu e steril, categoric că ne vom concentra pe conținut, nu pe ambalaj", a explicat Adrian Marinescu.

Perioada de incubație a coronavirusului

"Auzim multe lucruri și diverse persoane, mai ales cele neavizate, vin cu diverse informații. În momentul acesta ar trebui să ne uităm la tot ce înseamnă site-uri oficiale. Se știe foarte clar în acest moment că perioada medie de incubație e mai mică de două săptămâni. S-a ales această perioadă de 14 zile tocmai pentru a fi un criteriu de siguranță. Nu poți schimba regulile jocului la acest moment pentru că la un moment dat o persoană ar avea o incubație mai lungă".

Există posibilitatea ca persoanele testate pozitiv cu coronavirus să fie infectate din nou după vindecare?

"Perioada e foarte scurtă și e foarte greu să tragem niște concluzii clare. E foarte probabil ca în acest moment mulți dintre cei care se îmbolnăvesc și se vindecă să se imunizeze, adică să aibă anticorpi protectori. Sunt discuții că sunt și persoane care nu capătă acești anticorpi. În cazul acesta, sigur că te poți reinfecta".

De ce apa și săpunul sunt bune pentru dezinfectare și spirtul nu?

"Săpunul ne ajută să scăpăm de cele mai multe boli infecțioase, e cel mai important. Săpunul are cea mai importantă proprietate antibacteriană, antivirală. Când vorbim de spirt, ne gândim că îl folosim pentru a dezinefacta suprafețele. Logic ar fi așa: mă spăl bine pe mâini cu apă și săpun, pot să dau și cu un gel dezinfectant, care va conține o concentrație de alcool de 60-70%, dar nu are nicio legătură cu spirtul. Nu-mi dau cu el pe mâini, e pentru suprafețe și e eficient".

Mituri legate de coronavirus, demontate de medici. Care e cea mai eficientă metodă de dezinfectare

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close