Antena 3 CNN Coronavirus Motivul pentru care Ungaria pune condiții românilor care vor să intre sau să tranziteze țara

Motivul pentru care Ungaria pune condiții românilor care vor să intre sau să tranziteze țara

O nouă lovitură dată românilor care vor să meargă în vacanță în străinătate. Guvernul de la Budapesta a decis noi restricții la graniță. Potrivit noului regulament, cetățenii care vin din țări cu risc crescut care aparțin zonelor galbenă și roșie vor trebui să se supună unor controale medicale și să intre în carantină.

Motivul pentru care Ungaria pune condiții românilor care vor să intre sau să tranziteze țara
Sursa foto: Pixabay.com
12 Iul 2020   •   16:40

România a fost inclusă în categoria galbenă, iar cetățenii care vin din țara noastră vor putea ieși din carantină doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

Din categoria roșie fac parte Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru și Ucraina.

Intrarea cetăţenilor străini venind din ţări ”roşii” va fi interzisă.

Guvernul Viktor Orban a invocat duminică creşterea cazurilor de coronavirus la nivel mondial

"Trebuie să ne asigurăm securitatea noastră astfel încât virusul să nu fie adus din străinătate. Rata de infecţie la noi este în scădere şi vrem să rămână aşa", a declarat şeful cabinetului premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, jurnaliştilor din capitală.

Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene cu 9,8 milioane de locuitori, a înregistrat oficial, duminică, 4.234 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 595 de decese. 

Noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții, zona galbenă – cu restricții şi zona roșie -  nu este permisă intrarea. Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene. În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

- la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;

- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:
• durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
• persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta: 0036 13 847 689, al Consulatului General al României la Szeged: 0036 62 424 431 sau al Consulatului General al României la Gyula: 0036 66 464 579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor consulare: 0036 30 6777 980 – Consulatul General al României la Szeged și 0036 30 6357181 – Consulatul General al României la Gyula.

Coronavirus în România: 456 de cazuri noi și 13 decese

456 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore în România, iar 13 persoane au murit. Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19.

1.884 de români diagnosticați cu infecție cu COVID-19 au murit

De sâmbătă, de la ora 10.00 până duminică, la ora 10.00 au fost înregistrate 13 decese (10 bărbați și 3 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 847.586 de teste.

Avertismentul dr. Rafila: Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, se poate ajunge la cifre mai mari

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în OMS, vine cu un avertisment dur şi spune că aşa cum cazurile de COVID-19 au crescut repede de la 400 la 700 de cazuri pe zi, la fel putem ajunge la cifre mult mai mari.

"Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zona publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoritățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

×
Subiecte în articol: budapesta coronavirus
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close