Antena 3 CNN Coronavirus Nivelul anticorpilor nu este relevant pentru protecţia anti-COVID şi nu influenţează decizia de vaccinare

Nivelul anticorpilor nu este relevant pentru protecţia anti-COVID şi nu influenţează decizia de vaccinare

Destul de mulți români își fac analiza de anticorpi înainte să ia decizia de a merge la vaccinare. Anticorpi mulţi, protecţie mare? Experții explică de ce nu e necesar să ne măsurăm anticorpii înainte de a merge la doza 3.

Nivelul anticorpilor nu este relevant pentru protecţia anti-COVID şi nu influenţează decizia de vaccinare
Sursa foto: Hepta
de Andreea Cigolea    |    02 Noi 2021   •   10:16

”Atunci când te imunizezi (natural sau prin vaccin), limfocitele B (celule ale sistemului de apărare) produc anticorpii. Anticorpii stau o vreme în concentraţie mai mare, apoi concentraţia lor se reduce. Nu ştim cât de strânsă este legătura dintre concentraţia (titrul) anticorpilor şi protecţie. Şi nu înseamnă că dacă acum avem anticorpi puţini nu vom fi protejaţi. Asta pentru că ne-au rămas limfocitele B cu memorie”, susține conf. dr. Cătălin Popescu, conform Adevărul.

În Israel, acolo unde sunt cei mai mulţi cetăţeni vaccinaţi cu doza a treia deja, nu se recomandă şi nimeni nu determină concentraţiile anticorpilor pentru a decide dacă vaccinarea e oportună sau nu.  

Rolul IgM şi IgA este să alerteze un prim contingent de luptă cu privire la ţinta pe care o are

”Cantitatea măsurabilă de imunoglobuline spune, întrucâtva, despre cât de dură poate fi lupta imună, independent de cum simţim noi boala. În permanenţă sistemul imun, în această fază, recrutează, antrenează, înmulţeşte celulele albe şi apoi le trimite la război. Dacă faci analize, în infecţie, vei vedea că poţi avea de 2-3 ori mai multe leucocite decât în mod normal. IgG (imunoglobuline G, sau Gamma, sau gamma-globuline) sunt instrumente de artilerie imunitară.

Sunt foarte eficace, şi de cele mai multe ori rezolvă problema din «teatrul de operaţii» imunitar. Lucrurile pot să o ia razna la oricare dintre aceste momente, dar în diverse patologii cantitatea, calitatea sau lanţul de comandă privind IgG deraiază. În COVID-19, avem posibilitatea să măsurăm atât IgM, cât şi IgG. Adică atât anticorpii de fază acută, cât şi martorii luptei pe care am dat-o cu infecţia” a mai adăugat medicul.

Drept urmare, dacă am avut o formă ușoară de boală, imunitatea dobândită în urma infecției este diferită față de o formă medie sau gravă de boală. 

”Dacă s-a dat doar în nas şi gât, marca imunităţii va fi de un fel. Dar dacă s-a dat în nas, gât, plămân, alte organe ţintă, vom avea cantităţi de anticorpi mai mari. Nu există o relaţie perfectă între numărul de anticorpi şi imunitatea dobândită după boală. Corelaţia e mai fină la capătul de jos, unde infecţie uşoară = anticorpi mai puţini = imunitate mai mică. De la un punct încolo al infecţiei, medie sau severă, răspunsul tinde să devină generalizat (îi spunem «inflamaţie sistemică»)”, explică expertul. 
 

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close