Antena 3 CNN Coronavirus Copii au devenit mult mai sensibili la infecțiile respiratorii. Lockdown-ul le-a slăbit sistemul imunitar

Copii au devenit mult mai sensibili la infecțiile respiratorii. Lockdown-ul le-a slăbit sistemul imunitar

Doctorii spun că lipsa expunerii la virusuri din cauza lockdown-urilor, distanțării sociale și folosirii dezinfectantului, provoacă probleme sistemului imunitar încă neformat al copiilor.

Copii au devenit mult mai sensibili la infecțiile respiratorii. Lockdown-ul le-a slăbit sistemul imunitar
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Iul 2021   •   13:42

”Spitalele din Noua Zeelandă se confruntă cu un val de infecții respiratorii la copii, din cauza neexpunerii acestora la mediul extern, așa cum se întâmpla înainte de apariția pandemie”, avertizează medicii.

În Wellington, sunt internați momentan 46 de copii cu infecții respiratorii. Mulți dintre ei sunt bebeluși, și au nevoie de oxigen.

Alte spitale din țară se confruntă cu aceeași problemă, multe dintre ele fiind depășite deja de situație, și au mari probleme cu resursele: operațiile sunt amânate, iar sălile de joacă sunt transformate în saloane dedicate.

Virusul respirator sincitial (RSV) este o boală frecventă. În general, adulții experimentează simptome ușoare, dar copiii se pot îmbolnăvi grav, și pot chiar muri. 

Având în vedere că nu este vorba de doar câteva cazuri izolate, medicii din Noua Zeelandă vorbesc despre ”datoria imunitară” - aceasta apare atunci când oamenii nu sunt expuși în mod natural la virusuri, din cauza distanțării sociale, și astfel, anticorpii nu se formează, potrivit The Guardian.

Profesorul și epidemiologul Michael Baker a folosit metafora incendiului de vegetație: ”dacă a trecut un an sau doi fără un incendiu, există mai mult ”combustibil” care să alimenteze flăcările. Atunci când apare un nou foc, arde cu mai multă putere”.

”Ce experimentăm acum este rezultatul unei lipse de expunere a copiilor, astfel încât corpul lor nu este pregătit pentru ceea ce trăiește, și nu știe cum să răspundă”

Fenomenul ”datoriei imunitare” se produce pentru că măsurile împotrivei pandemiei de COVID-19 nu țin doar coronavirusul la distanță. Ci și restul bolilor transmise viral, cum ar fi răceala, gripa sau bolile respiratorii mai puțin cunoscute cum ar fi RSA.

În timpul lockdown-ului din Noua Zeelandă, de iarna trecută, cazurile de gripă au scăzut cu 99,9%, în timp ce cazurile de VRS au scăzut cu 98%.

Mai mult decât atât, a scăzut și numărul deceselor.

„Acest efect colateral pozitiv pe termen scurt este binevenit, deoarece previne supraîncărcarea suplimentară a sistemului de sănătate”, a scris un colectiv de medici francezi într-un studiu din mai 2021 privind datoria imunitară.

Dar, pe termen lung, poate crea probleme proprii: dacă infecțiile bacteriene și virale nu circulă în rândul copiilor, acestea nu dezvoltă imunitate, ceea ce duce la focare mai mari de-a lungul timpului.

Cu cât sunt mai lungi aceste perioade de„ expunere scăzută virală sau bacteriană ”, cu atât este mai mare probabilitatea unor viitoare epidemii.”

Noua Zeelandă a raportat aproape 1.000 de cazuri de RSV în ultimele cinci săptămâni, potrivit Institutului de Științe și Cercetări ale Mediului.

Media obișnuită este de 1.743 pe parcursul întregului sezon de iarnă de 29 de săptămâni.

 

×
Subiecte în articol: coronavirus Noua Zeelanda COVID-19 copii
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close