Antena 3 CNN Coronavirus Principalele pandemii din istorie cu efecte devastatoare asupra populației lumii

Principalele pandemii din istorie cu efecte devastatoare asupra populației lumii

Coronavirusul a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, Hubei, China, la începutul lunii ianuarie 2020, iar apoi s-a extins rapid în peste 100 de țări și teritorii. Cele mai afectate țări sunt China, Italia, Coreea de Sud, Iran, Franța, Spania.

Principalele pandemii din istorie cu efecte devastatoare asupra populației lumii
Sursa foto: Pixabay.com
13 Mar 2020   •   13:25

La nivel mondial, în acest moment, 134.829 de persoane au fost infectate, iar cel puțin 4.984 au murit.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus în lume pe 11 martie.

Alte pandemii care au schimbat destinul populației lumii:

Gripa tip A(H1N1) e numită și gripa porcină, gripa mexicană sau gripa nord-americană și a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009. Organizația Mondială a Sănătății a declarat gripa ca fiind o pandemie și a marcat sfârșitul ei pe 10 august 2010. Cu toate că a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, într-un singur an pandemia a dus la moartea a aproximativ 18.500 de oameni în toată lumea.

Gripa spaniolă e un tip de gripă apărut în timpul Primului Război Mondial, care pare a fi similară cu gripa aviară din zilele noastre. S-a răspândit rapid și a afectat în primul rând tinerii. A făcut între 50 și 100 de milioane de victime între 1918 și 1919 și se estimează că aproximativ 20-50% din populația lumii a avut de suferit. În India au murit 17 milioane de oameni, aproximativ 5% din populație. În SUA și-au pierdut viața în jur de 500-600 de mii de oameni, în Marea Britanie 200.000, în Franța peste 400.000, în Spania 300.000 și lista țărilor afectate poate continua.

Ciuma / "Moartea Neagră" a fost una dintre cele mai violente pandemii din istorie, fiind cauzată de bacteria Yersinia pestis. A izbucnit în Asia în 1330 și s-a răspândit și în Europa după 1347. Principalele simptome ale bolii erau transpirația și frisoanele. Între o treime și o jumătate din populația Europei a murit în doar câțiva ani.

Variola a fost o altă boală contagioasă, care a fost una dintre cele mai devastatoare din istorie. Variola a ucis și a desfigurat un număr uriaș de oameni de-a lungul decolelor. Între 300 și 500 de milioane de oameni au murit în secolul XX.

Tifosul exantematic e numit și tifosul epidemic sau tifosul lumii vechi și e boală inecțioasă acută contagioasă care e transmisă de la om la om prin păduche. Boala are o incubație de 5-20 de zile și se manifestă prin febră mare, tulburări circulatorii și nervoase. Marea epidemie de tifos a apărut la sfârșitul Primul Război Mondial și a ucis peste 3 milioane de oameni în țările din Europa. În România, în timpul celor două războaie mondiale, au fost înregistrate 125.000 de decese, iar la finalul celui de-al doilea Război Mondial alte 3.500 de decese doar în Moldova.

×
Subiecte în articol: ciuma coronavirus pandemii
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close