Antena 3 CNN Coronavirus Antena 3 a învins! Regulile pentru înmormântările celor care au murit de COVID au fost schimbate

Antena 3 a învins! Regulile pentru înmormântările celor care au murit de COVID au fost schimbate

Restrictiile privind ceremonia de inmormantare a celor care au murit de COVID-19 au fost ridicate joi, dupa ce Antena 3 a cerut in mod repetat modificarea regulilor.

Antena 3 a învins! Regulile pentru înmormântările celor care au murit de COVID au fost schimbate
de Mia Lungu    |    08 Apr 2021   •   13:03

Reprezentanții cultelor s-au întâlnit joi cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, iar în urma discuțiilor s-a decis că cei care și-au pierdut viața în urma infecției cu SARS-CoV-2, vor putea fi înmormântați conform datinilor religioase.

Ce au cerut reprezentanții cultelor, potrivit Monseniorului Aurel Perca, reprezentantul Arhiepiscopiei româno-catolice în România

"Poate avea loc o celebrare religioasă.

Preoții să aibă acces la ATI. 

Respectarea demnității persoanei prin îmbrăcare, cu un eventual control din partea familiei, care poate să aibă acces.

Limita participării la adunările publice, sigură că ar fi 100-200-300.

Noi am insistat în ultimul timp pentru că am avut plângeri din partea unor credincioși și am avut câteva întâlniri sperând că se vor reglementa repede aceste probleme."

Vlad Voiculescu: Nu scrie nicăieri într-un Ordin de Ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Dacă nu s-a respectat până acum, a fost dintr-o lipsa de bun simț."

"Reprezentanții cultelor au acces la pacienții bolnavi de COVID. Ordinul de Ministru se va semna mâine. Cel târziu luni va fi în Monitorul Oficial, de atunci va întră în vigoare.

Va conține modificări și reglementări suplimentare. Măsuri de protecție. Despre asta a fost vorba dintotdeuana. Era vorba despre un Ordin din aprilie 2020. Este vorba despre protejarea sănătății oamenilor și ce se întâmplă în timpul înmormântărilor.

Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noul ordine și vor fi introduse câteva reguli care trebuie respectate.

Vorbim despre accesul preotului în spital la pacienții care au nevoie, și pentru aparținători. E bine că pacienții care au nevoie de susținere să o primească din partea reprezentanților cultelor și aparținătorilor.

Pentru cei care vor să își ia adio de la cei dragi, vrem să facem în așa fel încât acest lucru să se petreacă în condiții de siguranță.

Cei care decedau din cauza COVID vor putea fi îmbrăcați. Nu scrie nicăieri într-un Ordin de Ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Dacă nu s-a respectat până acum, a fost dintr-o lipsa de bun simț." a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Loredana Chimoiu, jurnalist Antena 3, a deschis o petiţie online pentru schimbarea regulilor în cazul înmormântărilor persoanelor răpuse de COVID-19

"De mai bine de un an de zile ne obligați să-i înmormântăm pe cei dragi în pielea goală, aruncați în niște saci pe care scrieți cu majuscule COVID. De mai bine de un an de zile ne obligați să stăm departe de cortegiul funerar, nu ne lăsați să ne luăm rămas bun și impuneți măsuri peste măsuri fără să vă pese ce este în sufletul oamenilor.

Nu ne lăsați să ne băgăm morții în biserici și să-i veghem măcar o noapte!

Eu mi-am pierdut mama pe data de 1 noiembrie. Pe mine nu m-ați lăsat să-i aduc la mormânt o floare. Eram pozitivă. Ma testasem din proprie inițiativa tocmai pentru ca nu concepeam sa fiu infectata și sa îmbolnăvesc pe cineva.

V-am implorat să mă lăsați la înmormântarea mamei, v-am spus că voi purta costum, mască, vizieră... ca voi sta departe de soț, copii, de surorile mele! Nu ați vrut!

Mie mi-ați ucis sufletul. Și mie, și altor milioane de oameni. Dar, trebuie să vă opriți!

Protocolul de înmormântare a cadavrelor în caz de deces în urma infectării cu SARS-CoV-2 era extrem de strict

Sebastian Cocos, președintele Asociației Funerară Română, explică ce s-ar putea întâmpla cu cadavrele înmormântate după infecția cu noul coronavirus.

Cadavrul unei persoane care a decedat că urmare a infecției cu noul coronavirus se introduce complet dezbrăcat în doi saci din plastic, sigilați, iar după fiecare manevra se dezinfectează cu produse biocide, apoi este depus în sicriu, care vă fi și el sigilat. Personalul care manipulează cadavrele nu are voie să se atingă de corp fară costum special cu înalta protecție, iar cadavrul nu poate fi îmbălsămat.

"Cadavrul defunctului este preluat de la morga și transportat direct la cimitir, în condiții foarte stricte, fară să mai fie depus la capela sau la biserica", a explicat Cocos pentru ziare.com.

Din cauza huselor din plastic închise etanș, cadavrul nu mai urmează procesul firesc de putrefacție, din lipsa de oxigen. În plus, nu toți sacii mortuari în care sunt introduse cadavrele morților de COVID-19 sunt biodegradabile, acestea fiind foarte scumpe. În aceste condiții nu este clar ce se vă întâmplă în cimitire peste ani, având în vedere că un cadavru înhumat în saci din polipropilena ar putea să intre într-un proces de saponificare care îl "conserva".

×
Subiecte în articol: restricțiile inmormantari COVID-19
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close