Antena 3 CNN Coronavirus Varianta contemporană a lui Jack Spintecătorul a murit în închisoare, vineri, 13 noiembrie, în urma infecţiei cu COVID

Varianta contemporană a lui Jack Spintecătorul a murit în închisoare, vineri, 13 noiembrie, în urma infecţiei cu COVID

"Spintecătorul din Yorkshire", asasinul a 13 femei cărora le-a mutilat cadavrele, Peter Sutcliffe, 74 de ani, a murit, vineri, în spitalul universitar din North Durham (Marea Britanie) după ce a s-a infectat cu COVID-19, anunţă presa internaţională. Crimele sale, cel puţin cele care au putut fi probate, au fost comise între anii 1975 - 1980 şi au şocat publicul şi autorităţile din Marea Britatie.

Varianta contemporană a lui Jack Spintecătorul a murit în închisoare, vineri, 13 noiembrie, în urma infecţiei cu COVID
de Adrian Iclozan    |    13 Noi 2020   •   20:00

Ecoul faptelor lui Sutcliffe dăinuie până în prezent: în timp ce familiile victimelor au primit "cu uşurare" vestea despre moartea lui acestuia, însuşi premierul britanic a transmis, vineri, un mesaj în care a spus că "este un lucru just" că asasinul "vicios şi malefic" a murit în închisoare.

Condamnat în 1981 la închisoare pe viaţă, Peter Sutcliffe a fost sub medicaţie pentru schizofrenie paranoidă la începutul detenţei.

În timpul procesului la capătul căruia a fost condamnat a pretins că Dumnezeu i-a dat misiunea de a ucidă prostituate. Totuşi, între victimele sale s-au numărat şi adolescente şi vânzătoare, nu doar lucrătoare în industria sexului.

A îmbrăţişat ulterior religia Martorilor lui Iehova, schimbându-şi numele din Sutcliffe în Coonan.

"Spintecătorul" a început să ucidă la scurt timp după căsătorie

Născut în 1947 în West Yorkshire, Peter Sutcliffe a fost un singuratic în anii de şcoală, pe care a abandonat-o la 15 ani.

A avut mai multe slujbe mărunte, inclusiv ca gropar. Înainte de a fi arestat, lucra ca şofer de camion.

Episoadele de furie ucigaşă au debutat la scurt timp de la căsătoria sa, în 1974: a atacat, în acţiuni separate, trei femei folosindu-se de un ciocan.

Toate trei au supravieţuit dar poliţia nu a corelat aceste atacuri decât mult mai târziu, după ce au început să apară primele victime.

Sutcliffe ucidea cu ciocanul şi cu cuţitul

Ciocanul a fost unul dintre instrumentele principale de ucis folosite de Sutcliffe: pe 30 octombrie 1975, el a lovit-o repetat pe Wilma McCann, o prostituată de 28 de ani, până a lăsat-o fără suflare. Avea să devină prima sa victimă.

"Spintecătorul" mai obişnuia să-şi înjunghie victimele cu cuţitul şi cu o şurubelniţă ascuţită în gât şi în stomac - pe una dintre femei a înjughiat-o de 52 de ori.

Acest tipar de mutilare i-a atras porecla "Spintecătorul".

Ultimii ani de detenţie şi i-a petrecut în închisoarea Frankland iar starea de sănătate i s-a agravat cu timpul, deţinutul suferind de diabet şi de probleme cardiace.

Criminal sadic, dar speriat de COVID-19

Ziariştii britanici notează că Sutcliffe îi scria regulat unui amic, care a preferat să rămână anonim, dar a dezvăluit că "Spintecătorul" se temea de coronavirus şi trăia cu impresia că, în spatele gratiilor, este la adăpost de pandemie, pe care o caracteriza drept "groaznică".

"Vizitele (în închisoare) se vor relua, dar n-am să mă complic cu ele în situaţia actuală. Mai degrabă aştept până se descoperă un vaccin eficace", spunea el într-o scrisoare din luna mai, citată în presa britanică.

Sky News menţionează că Sutcliffe a încetat din viaţă în primele ore ale zilei de vineri, 13 noiembrie, în urma insuficienţei respiratorii, fără să aibă alături pe nimeni din familie, din cauza restricţiilor legate de coronavirus.

Postul de televiziune britanic mai transmite că deţinutul ar fi refuzat tratamentul după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19

În fotomontaj: Peter Sutcliffe în perioada detenţiei la Frankland (2016 - 2020) - stânga; Peter Sutcliffe, înainte să fie capturat de poliţie, în 1981 - dreapta

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close