Antena 3 CNN Coronavirus Testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron, dar testele rapide sunt sub semnul întrebării

Testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron, dar testele rapide sunt sub semnul întrebării

Noua variantă a SARS-CoV-2, semnalată OMS-ului la 24 noiembrie de cercetătorii din Africa de Sud, a primit numele de Omicron și a fost încadrată vineri de organizația mondială la categoria ”variantă îngrijorătoare”, categorie în care, de la începutul pandemiei, au mai fost plasate alte patru variante ale SARS-CoV-2: Alfa, Beta, Gamma și Delta.”

Testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron, dar testele rapide sunt sub semnul întrebării
Sursa foto: Ricardo Moreira/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    29 Noi 2021   •   09:40

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, așa cum s-au dovedit și în cazul altor variante, dar în ceea ce privește celelalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, se fac studii care să evalueze acuratețea lor, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă ”un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus care este dominantă în prezent şi care este considerată foarte contagioasă, dar mai multe informaţii despre noua variantă Omicron (legate de contagiozitate, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc.) urmează să fie disponibile în zilele şi săptămânile următoare, precizează OMS.

Între timp, numeroase ţări au suspendat legăturile aeriene cu ţările din sudul Africii, în urma indiciilor că în această zonă varianta Omicron s-a răspândit semnificativ. Aceste ţări africane protestează însă vehement faţă de restricţiile de călătorie ce le vizează, iar OMS s-a declarat duminică solidată cu ele, cerând menţinerea frontierelor deschise şi adoptarea unei abordări ştiinţifice, bazate pe ”evaluarea riscurilor”.

Cât despre simptomele infecţiei provocate de varianta Omicron, OMS anunță că deocamdată nimic nu sugerează că acestea ar fi diferite de cele ale variantei Delta, dar şi acest aspect mai trebuie investigat. Un medic sud-african care a consultat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome mai uşoare, dar majoritatea erau bărbaţi sub 40 de ani şi aproape jumătate dintre ei erau vaccinaţi.

Care este adevărata amenințare acum, Delta sau Omicron

"Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta și mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate", a declarat luni, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător șef al OMS. "Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron”, a mai spus expertul la CNBS

Săptămâna trecută, agenția mondială de sănătate a recunoscut varianta Omicron, denumită inițial linia B.1.1.1.529, ca fiind o variantă îngrijorătoare. Aceasta înseamnă că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai abilă în a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor și terapiilor. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud.

Delta, pe de altă parte, a fost detectată pentru prima dată în India.

×
Subiecte în articol: omicron
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close