Antena 3 CNN Coronavirus Mai mult de jumătate dintre vârstnicii din România refuză vaccinarea

Mai mult de jumătate dintre vârstnicii din România refuză vaccinarea

Sub 15% dintre vârstnicii de peste 80 de ani din România s-au vaccinat până acum. Cifrele sunt aproape la fel de mici și în cazul persoanelor din grupa de vârstă 70-79 de ani.

Mai mult de jumătate dintre vârstnicii din România refuză vaccinarea
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    06 Mai 2021   •   12:56

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis că, până la data de 30 aprilie, dintr-un total de 928.836 de persoane peste 80 de ani, doar 136.514 sunt vaccinate, din care, cu schemă completă, 97.092, ceea ce înseamnă un procent de sub 15%. 

Și persoanele din categoria de vârstă 70-79 de ani s-au prezentat în număr mic la centrele de vaccinare, sub 50%. Astfel, numărul persoanelor vaccinate cu o doză sau două este de 424.761 de persoane, iar numărul nevaccinaţilor este de 1.106.272. 

În același timp, doar 708.293 de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani au dorit să se vaccineze, adică 39%, un număr mic în comparație cu cei 1.790.912 de vârstnici care nu au primit serul.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, spune că personele în vârstă gândesc după principiul „oricum vom muri!”:

„Răspunsul pacienţilor din grupa de vârstă 80 plus, dar şi a aparţinătorilor este: oricum voi muri! Ce-o vrea Dumnezeu! În mediul rural există o reticenţă ceva de speriat. Sunt mari, mari probleme”, afirmă dr. Dumitra pentru Adevărul.

Doctorul crede că vaccinarea scăzută în rândul vârstnicilor este cauzată și de faptul că aceștia nu au acces la tehnologie sau nu știu să o folosească.„

„Centrele de vaccinare din rural sunt ocupate în proporţie de 50-60% de persoane din mediul urban. Şi mai este un aspect: persoanele din mediul rural nu au acces la tehnologie. Iar în momentul în care discut cu familiile, persoane care se află fie în România, fie afară, ei bine, întâmpin foarte multe dificultăţi. De multe ori mi se spune: Vă rog să nu vă atingeţi de mama mea sau de tatăl meu”.

Dr. Andrei Baciu: ”România ocupă locul 6 în UE în privința vaccinării și 18 la nivel global”

România se află pe locul 6 în Uniunea Europeană și pe locul 18 în lume în privința persoanelor vaccinate cu ambele doze, a transmis vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu.

„România ocupă locul 6 la nivelul UE cu privire la campania de vaccinare. Ne referim la vaccinarea persoanelor cu ambele doze, ceea ce asigură schema completă maximă de imunizare, şi la nivel global ocupă locul 18”, a declarat Andrei Baciu, potrivit Mediafax.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat că persoanele vaccinate cu serul produs de compania Johnson&Johnson sunt considerate imunizate complet, acesta administrându-se o singură dată.

×
Subiecte în articol: vaccinare România vârstnici
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close