Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Antreprenorii români vor oportunități de a pătrunde pe piețele extra comunitare!

Antreprenorii români vor oportunități de a pătrunde pe piețele extra comunitare!

Antreprenorii români vor oportunități de a pătrunde pe piețele extra comunitare!
de Mihai Daraban    |    31 Mai 2017   •   13:22

Economia românească evoluează bine, dar cu mult sub potențialul pe care îl avem. Simplificarea, debirocratizarea, renunțarea la atacul la adresa companiilor străine și lansarea de investiții publice masive ar fi cele mai bune vești pentru mediul de afaceri din România.

Dacă urmărim cifrele oferite de Institutul Național de Statistică (INS), exporturile de mărfuri românești au început acest an cu un avans solid, de aproape 14%, comparativ cu prima lună din 2016, până la 4,68 miliarde euro, însă importurile au înregistrat un avans superior, de circa 17%. Deficitul comercial s-a adâncit în ianuarie cu circa 60%, la 602 milioane euro.

Sigur, creșterea economică a țării noastre din ultimii ani este un motiv de mândrie pentru noi toți, însă nu reflectă nici pe departe potențialul mediului de afaceri din țara noastră. Pentru a consolida trendul ascendent, trebuie să ne concentrăm atenția către comerțul cu statele din afara UE. 

Antreprenorii români vor oportunități de a pătrunde pe piețele extracomunitare. Ar avea capacitatea de a face față competiției, dacă statul român ar încerca doar să le deschidă o ușă la nivel politic. 

În prima lună a acestui an, exporturile în afara UE au fost de 1,1 miliarde euro, în creștere cu circa 21% față de ianuarie 2016. Această creștere a exporturilor extracomunitare este umbrită de valoarea importurilor care au avut o cifră mai mare față de cea a exporturilor și anume 1,3 miliarde euro (+37,7%). 

Mașinile și echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerțul extracomunitar, în ianuarie a.c, cu circa 48% la export și aproape 37% la import. Prin urmare, Dacia deschide drumul exporturilor în țări precum Algeria, Turcia și Maroc, unde au fost înregistrate vânzări de peste 30.000 de unități în fiecare din țările menționate mai sus. 

Pentru a sprijini antreprenorii români pe piețele extracomunitare, organizăm periodic, la sediul CCIR Business Center, seminarii de afaceri cu sprijinul ambasadelor de pe teritoriul țării noastre. Aceste evenimente le oferă oamenilor de afaceri informații despre posibile noi zone de activitate și de asemenea, oportunitatea unor întâlniri B2B.

Mihai Daraban este Președintele Camera de Comerț și Industrie a României

Continuarea textului, în revista Români care dezvoltă România, disponibilă de joi, 1 iunie, la chioșcurile de ziare din toată țara. 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close