Antena 3 CNN Economic Control la marii furnizori de energie. Anunţul făcut de vicepreședintele ANRE

Control la marii furnizori de energie. Anunţul făcut de vicepreședintele ANRE

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, declară că instituția a primit peste 32.000 de reclamații privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale și, în urma controalelor, au fost date în total amenzi de peste 4,7 milioane de lei furnizorilor.

Control la marii furnizori de energie. Anunţul făcut de vicepreședintele ANRE
Sursa foto: Profimedia Images
de Silvia Preda    |    18 Oct 2022   •   19:33

Vicepreședintele ANRE a anunțat că la începutul acestei săptămâni instituția a demarat o acțiune de control la toți furnizorii mari.

"Pot să vă dau companiile la care, în acest moment, desfășurăm activitățile de control: cele două de companii de furnizare ale ENEL, CEZ Vânzare, E.ON România, Electrica Furnizare și Hidroelectrica. Suntem în control la ei. Aceste șase companii au peste 90 la sută din clienții casnici din România. Suntem la toți într-o acțiune de control și, în momentul în care vom finaliza, vom și publica rezultatele", a declarat Zoltan Nagy.

ANRE a primit peste 32.000 de reclamații privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale și, în urma controalelor, au fost date în total amenzi de peste 4,7 milioane de lei furnizorilor pentru nereguli.

"La furnizori, în cursul acestui an am avut, în funcție de sesizările care au venit la noi, destul de multe acțiuni de control, verificări, chiar amenzi. Au venit la ANRE peste 32 de mii de reclamații, de petiții. Ca să aveți un termen de comparație, anul trecut am avut 23 de mii, în urmă cu 2 ani, puțin peste zece mii. Deci, numărul crește, categoric, și încă n-am ajuns la finalul anului.

Din cele 32 de mii de sesizări, peste 10 mii au fost pe furnizare de energie electrică. Multe dintre aceste petiții, odată ce am intrat noi și am început să verificăm, s-au rezolvat fără să se finalizeze cu acțiuni de control sau cu amenzi. Totuși, în cursul acestui an, doar pe energie electrică am aplicat amenzi în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru diverse nereguli.

Neregulile sunt, în primul rând, de facturare, în respectarea termenilor de emitere a facturilor, netransmiterea contractelor l timp sau netransmiterea notificărilor. Iar pe partea de gaze naturale, tot pe furnizare, suma se ridică undeva a 2,7 milioane de lei", a explicat Zoltan Nagy.

Un mare furnizor de energie electrică din România vrea să se retragă de pe piaţă

Compania CEZ Vânzare, unul dintre marii furnizori de energie electrică din România, cu circa 1,4 milioane de clienți, intenționează să renunțe la statutul de furnizor de ultimă instanță. 

A notificat în acest sens Autoritatea de Reglementare în Energie, potrivit unor surse.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close