Antena 3 CNN Economic Asigurarea obligatorie pe locuinţă ne va salva buzunarul în cazul unor dezastre

Asigurarea obligatorie pe locuinţă ne va salva buzunarul în cazul unor dezastre

O singură locuinţă din cinci este asigurată împotriva dezastrelor în acest moment în România. Asta deşi asigurările sunt obligatorii, iar suma anuală de plată este de aproape 100 de lei.

Asigurarea obligatorie pe locuinţă ne va salva buzunarul în cazul unor dezastre
Sursa foto: Hepta | MMA / MMA2
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2023   •   10:34

Există însă o creştere a cererilor pentru încheierea poliţelor, mai ales după seismele din Turcia şi Siria, dar şi după cele din România.

În România, asigurarea locuinţelor este obligatorie, iar acest tip de poliţă asigură trei riscuri: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Poliţele pot fi încheiate pentru locuinţe din mediul rural sau urban care sunt înregistrate în evidenţele organelor fiscale, adică pentru care se plătesc impozite. Iar sistemul este unul similar cu cel al poliţelor RCA.

De exemplu, în cazul cutremurelor din Gorj au fost deschise deja câteva sute de dosare de despăgubire, iar unele au şi intrat în plată. Suma plătită anual este de 10 sau 20 de euro, dar în acest moment procentul locuinţelor pentru care a fost încheiată o poliţă este de doar 19%.

În acest moment ar fi necesară o modificare a legii, însă, care să îi determine pe oameni să îşi facă asigurarea minimă. Există un proiect de lege în parlament, care prevede şi amenzi pentru cei care nu îşi protejează locuinţele.

Pentru a trage un semnal de alarmă, reprezentanţii PAID au organizat şi o expoziţie cu fotografii pe tema efectelor dezastrelor naturale asupra locuinţelor.

×
Subiecte în articol: asigurare PAD asigurare pe locuinţă
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close