Antena 3 CNN Economic Auto Cauza morţii copiilor în accidentele rutiere: Scaune auto pentru copii, folosite drept coş de rufe sau cuier

Cauza morţii copiilor în accidentele rutiere: Scaune auto pentru copii, folosite drept coş de rufe sau cuier

Cauza morţii copiilor în accidentele rutiere: Scaune auto pentru copii, folosite drept coş de rufe sau cuier
Sursa foto: Scaunele auto pentru copii sunt folosite pe post de cuier
25 Sep 2009   •   17:27

Poliţia Capitalei a organizat vineri, în cadrul campaniei ?Săptămâna prevenirii criminalităţii?, o expoziţie pe tema siguranţei rutiere şi care a avut ca subiect scaunele auto pentru copii, pe care părinţii le cumpără, dar ajung să le folosească în alte scopuri. Poliţia Română, prin Institutul de Prevenire şi Psihosociologie (IPP), a lansat luni, la nivel naţional, a patra ediţie a campaniei "Săptămâna Prevenirii Criminalităţii". În perioada 21 - 27 septembrie, proiectul se derulează pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a vitimizării minorilor, dar şi pentru prevenirea criminalităţii din mediul rural şi a siguranţei rutiere la nivel naţional.

În perioada 1 septembrie 2008 ? 1 septembrie 2009, în Bucureşti s-au produs 714 accidente de circulaţie, în care au fost implicaţi 778 de copii. Comparativ cu anul şcolar 2008/2009, accidentele rutiere produse în Capitală s-au soldat cu 128 copii răniţi uşor, 24 răniţi grav şi un copil care a murit. Conform datelor pe care Poliţia Capitalei le-a remis către Antena3.ro, cauza principală a accidentelor din Bucureşti rămâne traversarea neregulamentară a pietonilor.

Ca pieton sau ca pasager într-un mijloc de transport, copiii sunt expuşi pericolelor străzii, dacă nu se respectă nişte condiţii minime de siguranţă pentru aceştia. Poliţia Capitalei a organizat vineri, la Muzeul Naţional de Artă al României, expoziţia ?Artă?cu siguranţă!?, în care scaunele auto pentru copii au fost expuse sub forma coşurilor de rufe, cuierelor, săniilor sau fructierelor, cu mesajul că aceste scaune, care ar putea salva vieţile copiilor, sunt folosite de către părinţi pentru alte activităţi.

De asemenea, în legislaţia rutieră din România, scaunele auto pentru copii, realizate pentru vârstele cuprinse între 3 şi 12 ani, sunt obligatorii în autoturismele personale.

Poliţia Capitalei trage un semnal de alarmă asupra anumitor aspecte care ţin de siguranţa copiilor şi le dau părinţilor mai multe sfaturi, cum ar fi:

- Copiii mici trebuie ţinuţi de mână, iar deplasarea şi poziţionarea lor se face pe partea dinspre clădiri sau garduri, opusă marginii drumului.
- Drumul public nu se traversează niciodată prin spatele sau prin faţa unui vehicul sau mijloc de transport public care staţionează.
- Niciodată nu se traversează strecurându-vă printre autovehiculele parcate în apropierea bordurii sau a trotuarului.
- Folosiţi întotdeauna un scaun de maşină special atunci când transportaţi un copil. În ţările UE, începând din 2006 este obligatorie utilizarea centurilor de siguranţă şi a sistemelor de susţinere a copiilor. Conform legislaţiei româneşti în vigoare, copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunii lor iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.
- Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârsta până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.
- Purtaţi întotdeauna centura de siguranţă, aşa vă veţi învăţa copilul să aibă un obicei bun şi să fie în siguranţă când este în maşină.
- Aplicaţi pe parbrizul din spate al maşinii o vinietă cu menţiunea ?transportă copii!? (baby on board ? copil la bordul maşinii ? n.r.)

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: copii Politie Campanie criminalitate
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close